Василев: ЕС трябва да се разбере с РСМ, а не България

Палежът в Битоля - това е още едно възпламеняване на страсти, за да може да се попречи на разумно решение, което да бъде намерено от МВнР, историческата комисия и всички, които търсят такова решение.

Палежът не е насочен срещу България или РСМ, а насочен срещу това да се намери разбирателство, но това става чрез много дълго време на разговори, на обещаване, за да се стигне до точка на разбирателство. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Няма как такова нещо да не повлияе на емоцията, от там на разговорите и преговорите. Надявам се, че няма да повлияе драматично, подчерта той.

Заварихме много дълго време, в което България не е поставяла този въпрос. В последния момент ние поставяме въпроса за РСМ, даже след като сме изразили на Европейския съвет становище, а след това технически блокираме. Ситуацията не е на Продължаваме промяната, а на цялата държава и народ. Ние сме си мълчали много дълго време по този въпрос с РСМ, за разлика от Гърция, която казваше 20 г. има проблем, ние пък казвахме няма проблем. И в последния момент казахме, че има проблем, посочи Василев.

Истината е, че проблем има и това не може да се замете под килима, уточни Василев. Проблематично е, че това, което идва от Европа е: Разберете се с Македония, за да се отпуши процесът. Първата стъпка въобще, за да тръгне да се отпушва процесът, е ние да убедим европейските си партньори, че не България трябва да се разбере с РСМ, а ЕС трябва да се разбере с РСМ. Това значи ЕС да приеме поне отчасти българската позиция, че има проблеми с езика на омразата, с проблемите на българите в РСМ. И когато това ЕС го приеме, проблемът да стане между ЕС и РСМ, а не между РСМ и България. Докато ние нямаме по-широк ангажимент и разбиране на нашата позиция, няма как България да вдигне ветото, подчерта Василев. /БГНЕС