Василев и ДПС в схватка за „Магнитски“

Напрежение между Асен Василев и ДПС предизвика бъдещ законопроект за санкции срещу българи, наложени от други държави, предаде репортер на БГНЕС. Дори депутатите излязоха в почивка по този повод.

Всичко започна след като Асен Василев отговори на въпрос по време на блиц-контрола във връзка със санкциите по "Магнтски" и заяви, че правителството смята да предложи законопроект, който да не е само конкретно за "Магнитски" а за външни санкции, чието прилагане би довело до сътресения на икономиката.

"Очаквам може би в рамките на седмици да влезе законопроекта тук, очаквам доста активни дебати", каза Асен Василев.

В процедура по начина на водене Мустафа Карадайъ коментира темата със санкциите по "Магнитски". "Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение - така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни. Обаче заместник министър-председателя тук от тази трибуна заяви без да прави впечатление в нарушение на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на Конституцията и законите на страната", каза Карадайъ.

От своя страна вицепремиерът Василев заяви, че разбира, че Карадайъ много го боли, че г-н Пеевски е в международен лист, сложен за санкции, за корупция и за това българската държава няма никакво отношение. "Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моя призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика", каза още Василев.

Карадайъ подчерта, че лъжата трябва да се изобличава по всяко време, особено когато министър-председател и министър-председател нарушават Конституцията и законите на страната и излизат от тази трибуна да лъжат. Първо, г-н председател, да си довърша по начина на водене. Няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това ОК, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната.", каза още Карадайъ.

Той поиска от името на група 15 минути почивка, за да се вземе от деловодството отговора на служебния премиер Стефан Янев на неговия въпрос, с който беше цитиран в изказването му. /БГНЕС