Василев: Има сътресения в Народния театър, но това не означава масови оставки

“Министър Минеков се е обградил с политически съратници назначени от него, макар че длъжността му е ограничена във времето. Опитва се да кадрува в Националните културни институти като чистки на политически опоненти.” Това заяви Васил Василев, директорът на Народния театър Иван Вазов, предаде репортер на БГНЕС

“Няма как да назнача посочените от министъра лица, както виждам, че той го прави в НДК”, уточни още той.

На въпрос на БГНЕС какво ще предприеме той, за да не се стига до повече оставки в Народния театър, след тази на режисьора Явор Гърдев и на драматурга Захари Карабашлиев, Василев уточни, че се водят разговори с тях самите за бъдещото им напускане, както и че медиите насаждат това, че атмосферата в Народния театър предполага оставки. “Да, има сътресения в момента, но това не означава, че масово ще има оставки. Високо ценя както Явор Гърдев, така и Захари Карабашлиев., подчерта още той. Василев обясни, че все още не е излязло становище на временната комисия, която трябва да разследва работата на главния режисьор на театъра Александър Морфов.

“След встъпването ми в длъжност аз поканих Александър Морфов не само неговите творби да станат част от програмата на театъра, но и той да поеме важната роля на главен режисьор на театъра. Драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев бяха изключително кадърни таланти и аз затова избрах отново да работя с тях. Велислава Кръстева избрах за пиар на театъра, заради безспорните ѝ качества. Поради високата чувствителност на творците може да де случат дадени действия, но това няма как да се определя като тормоз. Затова бях и сразен от конфликта, който се разрази между тях. Велислава Кръстева никога не е давала повод за нейни политически пристрастия откакто е на длъжността си пиар на театъра. Когато дадени хора напускат, това има щета върху сцената и самия театър, не е накърнена политическата сцена”, уточни още Василев. Намесата на министър Минеков в отношенията между Морфов и Кръстева се интерпретират като личностни, негови подбуди. За съжаление превръщането на политиката като част от театъра е проблемът тук. Минеков се опитва да кадрува в националния културен институт като чистка на политически опоненти”, подчерта още Василев.

По време на културната комисия Биков коментира, че политическият проблем в Народния театър няма да намери решение от страна на парламента и изрази надежда той да бъде решен най-скоро вътре в Народния театър.

БГНЕС припомня, че след скандал в Народния театър „Иван Вазов” между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева, служебният министър на културата Велислав Минеков поиска смяна на ръководството на Народния театър, тъй като сред тях има политически обвързани. “Това ме тревожи и аз не бих искал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение, може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени. Аз държа на присъствието на актьора Александър Морфов в Народния театър и, за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там. Това би било щета, голяма щета.” Тези думи на министъра провокираха ответната реакция във фейсбук профила на Христо Мутафчиев, председателят на Съюза на артистите. “ Не мисля, че е много уместно да коментирате назначенията в Народния театър, при наличието на хора с доказано агентурно минало в собствения Ви политически кабинет, при всички скандални назначения, които се извършват около Вас, при всички реваншистки чистки и проверки, които инициирате по театрите. Сагата с Александър Морфов, главният режисьор на театъра и бившата пиарка на ДПС и сегашна към Народния театър Велислава Кръстева, провокира и оставките на главния драматург на театъра “Иван Вазов” Захари Карабашлиев, тази на режисьора Явор Гърдев и на актьора Валери Йорданов. Като доводи се привеждат непоносимата атмосфера в театъра.

“Нещата някъде се объркаха. Политиката няма място в театъра, особено в националния театър. Твърдим, че имаме много талантливи български режисьори, но не може да ги преброим на пръсти. Спектаклите на Александър Морфов носят духовност и карат хората да водят децата си на театър”, заяви преди дни актьорът Валери Йорданов. /БГНЕС