Василев: Няма да подпишем нов договор с "Газпром“

България няма да подпише нов договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво, заяви вицепремиерът Асен Василев в бюджетната комисия в парламента. Сегашният изтича в края на декември.

Василев коментира, че в момента в България не се купува руски природен газ, защото компанията едностранно е спряла да изпълнява договора си.

"Отговорът на вашия въпрос към момента, кога това правителство ще преговаря с "Газпром" за нови количества газ, имайки предвид държанието на "Газпром" и отказа да изпълнява подписан договор, по който ние сме били абсолютно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е никога", заяви финансовият министър.

Според вицепремиера "Газпром" решава на коя държава да приеме плащанията и на коя не. И на базата на това какъв обем доставя и кога изтича съществуващият й договор.

"Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация. Затова моят отговор е такъв, защото имаме ненадежден партньор, доказано ненадежден", каза Василев.

В момента страната ни купува азерски и американски газ, добави вицепремиерът Асен Василев.

За еврозоната той коментира, че България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ.

Хърватия изкуствено занижи дефицита си, което е известно и на Европейската централна банка, заяви още Асен Василев в коментар на намерението на Хърватия да въведе еврото година преди България.

Василев коментира и оценките на Брюксел за готовността на България.

"1-ви януари 2024-та Комисията потвърждава, че е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии", подчерта вицепремиерът, цитиран от БНР.

"При нас инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в другите европейски държави. При тези стоки имаше сериозно поскъпване", посочи Василев и добави:

"Ние виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно“. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база, посочи финансовият министър.

Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата. "Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът.

Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.

"Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск", каза още Василев по повод борбата с инфлацията и за подкрепата за хората и за бизнеса.

Следващата седмица актуализацията на бюджета ще бъде внесена в Народното събрание, каза още Василев.

Той коментира и приходите и разходите.

Към края на май имаме очаквани приходи в размер малко над 22 млрд. лева. Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите са горе долу като миналата, подчерта Василев.

22,185 млрд. лева са разходите. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. Общо приходи спрямо разходи в момента продължаваме да имаме положително салдо от над 500 млн. лева, коментира Василев. Приходите от ДДС растат по бавно с около 9% нарастват, основният растеж е от приходите от корпоративен данък, където имаме растеж от 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица растат малко по-бавно, добави Василев. Очакваме актуализацията на бюджета да се внесе в НС следващата седмица, каза още Василев. /БГНЕС