Василев: Нормално е да се подсили защитата във всички източноевропейски страни

Нормално е да се подсили защитата във всички източноевропейски страни, каза вицепремиерът Асен Василев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Василев коментира правителственото решение за усилване на охраната на българското въздушно пространство, според което 8 бойни самолета на Нидерландия и 200 военни ще пазят небето на България.

"Това не е прецедент. Знаете, че имаме самолети от Испания, от Холандия. Това е съвсем нормално в контекста на това, което се случва на морската ни граница", каза Василев.

Той отговори на въпрос дали има реална заплаха предвид факта, че се увеличават броя самолети.

"Реална заплаха има за всички страни в Източна Европа. Водят се военни действия буквално по границата на Източна Европа. Падат бомби на по-малко от 30 км от полската граница. Виждате какво се случва в Украйна. Нормално е да се подсили защитата във всички източноевропейски страни", заяви още вицепремиерът.

Той коментира и дали е издавал забрана за износ на слънчоглед.

"Няма как да издам устна забрана. Забрани се издават документално", заяви още Василев.

Вицепремиерът подчерта, че ако българското продоволство бъде застрашено от износ, ще се възползва от всички правила, които дава ЕС, включително и ограничение на всичкия износ.

"Все още имаме достатъчно зърно на територията на страната. Вчера беше одобрена програма за изкупуване на това зърно, която от днес започва да се изпълнява. Надяваме се да можем да осигурим продоволствието без това да ограничи останалите количества", заяви още министър Василев.

Вицепремиерът коментира валутни теми. По думите му в момента няма котировки на украинските фирми никъде по света.

"Няма и механизъм, по който хартиените пари да могат да бъдат обменяни, било в левове, било в други валути. Работи се на ниво Европейска централна банка да се направи програма евентуално за изкупуване, за да няма спекула. Към момента няма котировка никъде по света, защото последната котировка на Украинската централна банка е от деня преди войната", допълни още Василев. /БГНЕС