Василев: ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или с участие на ГЕРБ-СДС

Всички партии в коалицията взеха решение, че коалицията ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или с участие на ГЕРБ-СДС, съобщи Асен Василев от ПП, предаде репортер на БГНЕС.

"Следващото нещо, което започнахме да правим е анализ на резултатите от изборите. Благодарим на всички хора, които се включиха в тази кампания, както и на всички граждани, които излязоха и ни подкрепиха, както и на всички, които излязоха и упражниха правото си на вот. За съжаление за пореден път това са половината български граждани, под 40%. В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени места. Това, което е ясно е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани затова, че европейският път на развитие на страната си заслужава те да излязат и да гласуват", добави Василев и съобщи, че в следващата кампания ще обиколят 2000 населени места.

Съпредседателят на ПП отбеляза, че на тези избори имаме 5 пъти повече невалидни бюлетини, над 45 хиляди невалидни бюлетини, при по-малко от 9 000 на предишните избори. "В 17% от секциите има разминаване между гласовете регистрирани от машината и гласовете, вписани протоколите на СИК. В 2600 секции, мобилните секции не са предавали на живо броенето на бюлетините, по-притеснителното е, че в 303 от 700 рискови секции въобще не се е предавало видеонаблюдение. В 225 се е предавало с прекъсване и без да се показват бюлетините на видеокамерата", подчерта той.

Василев уточни, че има поправени протоколи. Той подчерта, че има системен проблем с провеждането и отчитането на изборите в страната.

Кирил Петков от ПП заяви, че явно още работа трябва да вършат. Работата е пред нас, каза Петков. Нашето решение да не подкрепим ГЕРБ в първия мандат е на база на ценностите, това, което видяхме в предишния парламент, е това, което видяхме на изборите сега - ценностни различия. Бюджетът вече трябва да се случи, никой не може да чака. Това трябва да се започне от ден едно. Ще работим за нова стратегия за българското земеделие. Шенген е приоритет.

Ние ще предложим за втори мандат правителство с нашата коалиция, ако ГЕРБ не успее да състави правителство, каза Петков.

Атанас Атанасов благодари на всички граждани, които са излезли да гласуват, както и изрази искрена благодарност към тези, които са ги подкрепили. "Още във вторник Национално ръководство на ДСБ обсъди задълбочено целия изборния процес и действията ни оттук нататък. Даваме си сметка, че голяма част от гражданите около 80% искат да се прекрати политическата криза и да се създаде редовно правителство, солидарни сме с тях, но нашето решение е, че не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов", посочи той и уточни, че има редица аргументи за това.

Атанасов подчерта, че в следващия парламент ще изпълнят посланията и заявките си в хода на предизборната кампания и ще внесат законопроекти. "Ще внесем отново законопроектите за радикална промяна в начина, по който се управляват службите за сигурност и секторът за сигурност", съобщи той.

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов потвърди позицията на коалицията по отношение на първия мандат. "Нашата оценка е, че обединението ни не успя да постигне пълния си потенциал на тези избори", заяви той и допълни, че най-важното оттук нататък е да бъде възстановена парламентарната република и парламентарното управление на България.

Иванов е категоричен, че без дълбока и сериозна реформа в правосъдието нито една от тези цели не може и няма да бъде постигната.

Лидерите на обединението ПП-ДБ не пожелаха да отговарят на журналистически въпроси и след изявленията си веднага напуснаха залата. /БГНЕС

Тагове: