Василев: Рискът е в раздуването на разходите; Петкова: Бюджетът не решава сериозните проблеми

Раздуването на разходите между двете четения преди приемането на бюджета и това, че той не решава нито един сериозен проблем. Това беше откроено от вицепремиера Асен Василев и депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

Единственият риск пред бюджета е да бъдат раздути разходите между първото и второто четене в парламента. Това заяви пред БГНЕС вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той заяви това след срещата с представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във финансовото министерство. Не срещата взеха участие също така премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Василев заяви, че няма притеснение относно приходната част на бюджета. Той подчерта, че 3% дефицит, който е едно от условията за приемането ни в еврозоната, също е реалистичен.

Акад. Николай Денков определи състоялата се среща като много конструктивна. „Има някакви рискове, но те са съвсем нормални за сегашния етап”, каза той пред БГНЕС. „Много съм доволен както от тристранния съвет, така и от днешната среща в МФ“, добави премиерът.

ГЕРБ имат много сериозни резерви към този бюджет, каза пред БГНЕС депутатът и бивш енергиен министър Теменужка Петкова. „Този бюджет не решава по никакъв начин нито един сериозен проблем на страната. Той не показва пътя, по който да вървим, за да преодолеем високата инфлация, а тя е едно от условие за влизане в Еврозоната”, заяви тя.

Петкова обърна внимание на факта, че са намалени разходите за образование. Тя подчерта, че БЕХ е от съществено значение и трябва да бъдем прецизни, когато искаме да вземем 100% от печалбата му. “Това е изключително притеснително и не бива да се стига до крайности, защото БЕХ има нужда от инвестиции, които са доста сериозни като парично изражение и трябва да се съобразим с тези изисквания”, коментира Петкова.

Депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев отбеляза пред БГНЕС, че най-напрегнати са нещата около Плана за възстановяване и устойчивост, както и дали ще се изпълни заложеното в събирането на косвените данъци. “Има определени резерви и по линия на приходите, защото заплатите вървят по-бързо, отколкото се очакваше в заложеното в бюджета и има резерви в някои от разходите, за които не е сигурно дали проектната готовност ще достигне до етап да се разплащат”, каза той. /БГНЕС