Васко Наумовски: Македония с ясна европейска перспектива

Македония има ясна европейска перспектива и сега е важно ЕС да даде дата за начало на преговорите. Желателно е те да започнат колкото се може по-бързо. Това каза в интервю за БГНЕС бившият посланик на Македония във Вашингтон, който водеше преговори за името на Македония, бивш вицепремиер по европейски въпроси и сегашен преподавател в юридическия факултет на университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие Васко Наумовски. Той коментира призива на Еврокомисията, която преди дни препоръча да се даде начало на преговорите за присъединяване на Македония и Албания. Очаква се съветът на Евросъюза да се произнесе по препоръката през юни.

„Сега Македония трябва да продължи с всички реформи, които да покрият европейските стандарти и които са необходими за отбелязване на напредъка на страната ни“, заяви Наумовски и добави, че борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата на администрацията и реформата на службите трябва да продължат.

„Без резултати Македония трудно ще може да напредва по този път. Вярвам, че управляващите си дават ясна сметка колко е важно да се продължат реформите, които трябва да доведат до конкретни резултати. Ако останем само на декларации и без резултати, ЕС трудно ще ни приеме за пълноправен член“, убеден е бившият посланик.

Той подчерта, че очаква още догодина да започнат преговорите за присъединяването към съюза, а до 5 години вече Македония да бъде член на ЕС. Според Наумовски присъединяването на съседката ни ще изисква повече усилия отпреди 10-15 години, когато приеманите държави са били повече и са влизали по-лесно. Бившият посланик подчерта, че е важно България да продължи да помага на страните от Балканския полуостров, които още не са част от ЕС. Той добави още, че двете държави трябва да продължат да работят не само на политическо ниво, но и на икономическо, както и в посока на обмен на студенти, младежки изкуства, а също така и по теми, от които имаме взаимен интерес“.

За преподавателя от юридическия факултет на университета в Скопие разглеждането на кандидатурата на Македония заедно с Албания може да се окаже съществена пречка за започването на преговорите за присъединяването на Македония към ЕС.

„Би трябвало и Македония, и Албания да се разглеждат поотделно. Македония вече е изпълнила част от изискванията на Европа, докато Албания не е. Затова напредъкът на Македония трябва да се гледа и оценява индивидуално. Страната ни не трябва да бъде жертва на рисковете, които носи Албания“, заяви той. /БГНЕС