Ватикан: Русия трябва да предприеме първата стъпка към преговори с Украйна

„Първото условие за постигане на мир в Украйна е Русия да прекрати военните действия“.


Това заяви държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, съобщи „Киев Индипендънт“.

Изявлението на Паролин последва критиките към папа Франциск, след като той заяви, че Украйна трябва да има "смелостта" да преговаря за мир с Москва и да вдигне "бялото знаме".

Кардиналът заяви, че призивът на Франциск е бил да се "създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир".

"В този смисъл е очевидно, че създаването на такива условия не зависи само от едната страна, а и от двете, а първото условие, според мен, е прекратяването на агресията", каза Паролин.

Папата говори за "смелостта да се преговаря", което не означава призив за капитулация, според Паролин, повтаряйки изявлението на Матео Бруни, директор на Ватиканската пресслужба, публикувано веднага след интервюто на папата.

След изявлението на папа Франциск Министерството на външните работи на Украйна привика апостолическия нунций в Украйна Висвалдас Кулбокас на 11 март.

Президентът Володимир Зеленски заяви в отговор на твърденията на папата, че прекъсването на бойните действия е "глътка въздух" за руския президент Владимир Путин.

Други лидери също реагираха на думите на главата на римокатолическата църква. Говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит заяви пред репортери на 11 март, че германският канцлер Олаф Шолц "не е съгласен с папата по този въпрос", като добави, че "Украйна се защитава срещу агресор"./БГНЕС