Ватиканът е готов да посредничи в диалога между Русия и Украйна

Ватиканът е готов да помогне на Русия и Украйна да поемат отново по пътя на диалога. Това заяви държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин в интервю за вестник La Repubblica.

"Убеден съм, че все още има възможност за преговори. Никога не е твърде късно, защото единственият разумен и конструктивен начин за разрешаване на различията е диалогът, както папа Франциск не се уморява да повтаря", каза той. "Светият престол, който през последните години следеше с голямо внимание събитията в Украйна и изразяваше готовност да насърчава диалога с Русия, винаги е готов да помогне на страните да се върнат на този път [на диалога]".

По време на традиционната си неделна проповед на площад "Свети Петър" папа Франциск призова за солидарност с украинския народ чрез пост и молитва и за прекратяване на войната. В петък, в нарушение на всички протоколни процедури, понтификът дойде лично в руското посолство във Ватикана, което се намира в близост до папския град-държава. Според Александър Авдеев, руския посланик във Ватикана, папата е искал лично да се осведоми за случващото се в Донбас и Украйна. /БГНЕС