Ватикана: Спрете оръжията, готови сме за намеси на различни нива

"Ако нашите действия могат да помогнат, ние сме там". Това каза ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин в интервю за Tv2000, телевизията на Италианската епископска конференция.

Държавният секретар повтаря, че първото нещо, което трябва да се направи, е „да се спрат оръжията“, „да се спрат боевете, но преди всичко да се избягва ескалация“. „Първата ескалация – потвърждава кардиналът – е именно словесната. И когато започнем да използваме определени думи, определени изрази, те не правят нищо друго, освен да възпламеняват умовете и водят почти, бих казал, естествено, също така безчувствено, до използването на съвсем други средства, които са смъртоносните оръжия, които виждаме в действие в този момент в Украйна“.

В интервюто Паролин припомня, че „намесата на Светия престол се извършва на няколко нива“, като се започне от религиозното с поканата за „настоятелна молитва, та Господ да дари мир на тази измъчена земя“ и до „включването на вярващи в тази всеобща молитва“. След това има хуманитарна намеса чрез Каритас и епархиите, „отдадени на приема на бежанците от Украйна, подобно на много други институции“. И накрая, „има готовност за дипломатически инициативи. Вече има различни опити – обяснява той –по целия свят и затова сме на разположение, ако се сметне, че нашето присъствие и нашето действие могат да помогнат, ние сме там”. /БГНЕС, Ватикан нюз