Във Финландия обучават децата как да разпознават фалшивите новини

Наскоро Финландия се оказа на първото място в класация на европейските страни, които най-малко се поддават на фалшиви новини.

Оказва се, че за това има конкретни причини, като децата са обучавани в няколко направления.

В средните и висшите училища има обучение по информационна грамотност и критично мислене. Програмата е въведена през 2016 г. и се развива в няколко насоки.

В часовете по математика учениците имат уроци, в които им показват колко е лесно човек да лъже със статистиката.

В часовете по изкуство, част от стратегията са уроци колко лесно може да се манипулира една снимка или друго изображение.

В часовете по история, учениците във Финландия имат занимания, в които разучават известни пропагандни кампании, като учителите им показват кои думи се използват най-често, за да се обърка или подведе общественото мнение.

"Целта на обучението е да изградим активни, отговорни граждани и гласоподаватели.", казва Кари Кивинен, преподавателка в колеж в Хелзинки.

"Критичното мислене, проверката на фактите, интерпретирането и оценяването на информацията, която получаваш - всичко това е ключово. Превърнали сме го в ядро на това, което преподаваме във всички предмети в училище.", допълва Кивинен.

Тази програма е част от голяма стратегия, изработена от финландското правителство през 2014 г., когато страната беше атакувана с поредица от фалшиви новини от съседна Русия./БГНЕС

Хелзинки / Финландия