Във Франция откриха уникално съкровище от монети

Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския град Дижон, съобщава вестник „Фигаро“.

Съкровището се състои от 34 монети, от тях 10 са златни. Те са били скрити в малка бронзова кутийка и са се съхранявали под пода на една от къщите. Най-старата монета датира от 1432 г., най-новата – 1494 г. На тях са образите на папа Николай V, Галеацо Мария Сфорца – херцога на Милано, крал Людовик XI, папа Инокентий VIII и др.

„Всички монети са чуждестранни, с изключение на две, които са отсечени от крал Людовик XI. Не е изключено, че техният собственик специално ги е подбрал и скрил“, коментира нумизматът Паскал Лисрара.

Експертите предполагат, че стопанинът на парите произхожда от аристократично семейство. Той е скрил чуждестранните монети, защото крал Шарл VIII е забранил тяхното използване през 1490 г. В резултат на тази мярка те са били изкупувани на безценица. Монархът също така е въвел мораториум за използването на монети, отсечени при Людовик XI, което обяснява тяхното присъствие в съкровището.

„Парите са били напълно достатъчни, за да може един селянин да изкара няколко години. Но за техния собственик сумата не е била голяма“, оцени находката историкът Стефан Алекс. Повечето от монетите са изключително редки, защото много от кралете от онази епоха са се придържали към политиката да претопяват всички стари монети.

Мястото на разкопките се държи в тайна, за да не се привлекат иманяри. Изследователите предполагат, че стопанинът на съкровището може би е скрил още няколко кутии или сандъци с монети. /ТАСС и БГНЕС