„Вавилонската” кула над Разлог - пътят към историята и Голгота (видео)

Една кула се извисява на хълм над град Разлог, тя е идеално място за наблюдение на котловината, заключена между три планини-Пирин, Рила и Родопите, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Своеобразната „Вавилонска” кула се извисява на възвишението Голак, редом с железен кръст и пилон, на който се развява огромният национален трибагреник. До върха на хълма и кулата водят стъпала, изградени са преди 4 години по европроект на стойност 326 хиляди евро.

Самата пътека се вие на серпентина право на горе, своеобразен път хем към Голгота, хем към Вавилон. Издигащите се нагоре, тласкани от собствените си крака, „срещат” миналото на града, могат и да отдъхнат на площадките за наблюдение, да се запознаят с животинските и растителни видове в района.

Пътеката започва от чешмата до гробищния парк, първата спирка се нарича „Среща с миналото”. Тук първо има макет на кукерска маска, характерна за града. След нея са показани реплики на открити артефакти, съществували преди хиляди години. Това са нагръден кръст за пазене на частици от мощи на светци, характерни за XI век, както и три каменни плочи, открити през 50-те години на миналия век в м. Столоватец. Те са част от тракийско кръгово светилище, съществувало през II-то хилядолетие преди Христа. Нейде по средата на пътеката е изложена снимка и макет на най-древното откритие - част от глинена фигура на богинята - майка от VI-то хилядолетие преди Христа.

Следват площадка за отдих и наблюдение, табла, които ни запознават с животинските и растителни видове, характерни за района.

Пътеката стига върха на билото, което е равно, след малкия амфитеатър, по дървен подиум се отива към кулата. Малко преди нея се издига железен кръст.

Самата кула наподобява пространствения модел на ДНК, изградена е от метал и стъкло. Висока е 12 метра, под нея има стъклена тераса за наблюдение. От нея и от върха на кулата се открива прекрасна панорама към града, в дясно облаци са забулили върховете на Северен Пирин, наляво са Родопите, а отзад, на север-Рила с върховете Капатник, Малък мечи връх, и дори Мусаленския дял.

„Уникално, красиво и много приятно е тук, но малко хора го знаят”, казват две млади момичета”, изкачили се за първи път до хълма и върха на кулата в един делничен ден, в който зимата е още тук, но по всичко личи, че вече си тръгва.

Слизайки обратно по стъпалата, изминавате пътя на българската армия, освободила Разлог от турско робство/според плочата/на 24 октомври 1912 г.

Разложката „вавилонска” кула е съградена, за разлика от тази - едно от седемте чудеса на света, е завършена. Според библейската легенда, хората започнали градеж на кула във Вавилон, в чудесно разбирателство между строителите й, тя опряла в облаците. Тогава Бог възнегодувал, че смъртните се издигнали до него, разбъркал езиците и вследствие липсата на комуникация, градежът на кулата спрял.

А разложката кула си стои, дори по ръст надвишава кръста. /БГНЕС