Възрастни хора показаха пред БЧК умения при бедствие

За пета поредна година Българският червен кръст проведе национално състезание по бедствена готовност за възрастни хора. Участие взеха 75 души над 60 години от 15 области в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Специално жури оценяваше реакцията на възрастните по първа помощ и психосоциална подкрепа и познания за техните права. За състезанието в учебния център на БЧК в Лозен участниците се подготвят цяла година.

„В това забързано ежедневие ние забравяме как да овластим възрастните хора, които стават все по-голям брой в нашето общество. Надявам се, че с това, което правим през годината сме полезни да бъдат част от своята местна общност и да се чувстват значими. В крайна сметка на един възрастен не му трябва повече от една добра дума“, разказа за БГНЕС д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

„Когато ги обучавахме попитахме какво трябва да вземете първо когато стане земетресение, излизайки от вкъщи- един казва очилата, друг хапчетата. Забравят най-важното- вода“, сподели наблюденията си Тодоровска.

Състезанието на БЧК дава възможност на възрастните да бъдат полезни, смята инсп. Мария Ботева от „Пътна полиция“, която наблюдава един от изпитните модули реакция при ПТП.

Симулацията на инцидента включваше катастрофирал автомобил с две млади момичета. Едно от тях беше изведено от возилото и поставено настрани. Другото момиче е все още в колата. Един от участниците в отбора почисти раната и направи всичко необходимо да стабилизира пострадалото момиче до идването на линейката. /БГНЕС