Възражда ли се „белият тероризъм” в САЩ?

Въоръжени с автоматични оръжия и в пълно бойно снаряжение, двама млади бели мъже методично разстреляха близо 30 души през уикенда, засилвайки опасенията, че "белият тероризъм" сега е основната заплаха в Съединените щати.

На фона на нарастващата скръб и призивите за действия след стрелбите в Тексас и Охайо и по-рано в няколко други градове политиците на двете партии призоваха федералното правителство да вземе тази заплаха по-сериозно, като някои демократи обвиниха президента Доналд Тръмп в опасно разпалване на расови напрежения.

"Много ясно е, че загубата на американски живот в Чарлстън, в Сан Диего, Питсбърг и по всичко изглежда и сега в Ел Пасо е симптоматична за последиците от белия националистически тероризъм", заяви кандидатът за президент от демократическата партия Бутиего в неделя, изброявайки масови стрелби, насочени към чернокожи, евреи и, както изглежда, латиноси.

В Ел Пасо, разположен на границата с Мексико, повече от осем на 10 жители са испаноезични. Обвиняемият стрелец, 21-годишен бял мъж, идентифициран в медийните репортажи като Патрик Крузиъс, е дошъл от далечен Далас с очевидното намерение да извърши масово насилие.

Въоръжен с автоматично оръжие, стрелецът уби 20 души и рани 26, преди да се предаде на полицията.

В онлайн манифест, приписан на нападателя, се говори за "испанската инвазия" и одобряване на клането на 15 март от бял расист в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, при което загинаха 51 души.

Шестима от 20-те загинали при стрелбата бяха мексикански граждани, заяви в неделя президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Тринайсет часа след нападението в Ел Пасо, друг бял мъж е обвинен в тероризъм в средния запад в град Дейтън, Охайо. Той уби девет души, включително сестра си, съобщиха властите. Полицията го идентифицира като Конър Бетс, 24-годишен.

Докато полицията твърди, че мотивът все още е „неясен”, стана ясно, че шест от деветте жертви в Дейтън са чернокожи.

- „Диаболично“ -

"Това, което имаме тук, са две неща, които се обединяват", заяви, кметът на Саут Бенд, Индиана, пред "Фокс нюз” в неделя.

"Първо, слабите политики за безопасност при правото на притежание на огнестрелни оръжия в тази страна. И второ, възхода на вътрешния тероризъм, вдъхновен от белите националисти ... ние трябва да направим нещо по въпроса."

Тръмп, заклеймявайки стрелбата в Ел Пасо в Туитър като "акт на малодушие", не каза нищо за възможните мотиви на извършителя.

По-късно той заяви, че "омразата няма място в нашата страна", но също обвини стрелеца от Ел Пасо, че е психично болен.

Републиканският кмет на Ел Пасо Ди Марго като че ли намали расовият ъгъл, свеждайки трагедията там до акт на "чисто зло" на "социално отхвърлен" човек.

Дори някои републиканци намериха подобно обяснение за недостатъчно.

„Вярвам, че борбата с тероризма остава национален приоритет и това трябва да включва твърдо противодействие на белия тероризъм“, туитира Джордж П. Буш, високопоставен тексаски служител, който е племенник на бившия президент Джордж Буш.

"Това е реална и настояща заплаха.", заяви той.

Републиканският сенатор Тед Крус от Тексас туитира, че "това, което видяхме вчера, беше гнусен акт на тероризъм и проява на бяло надмощие. Няма място за това ... никъде в цялата ни страна".

Дори дъщерята на Тръмп - Иванка, съветник в Белия дом, взе отношение по проблема: „Бялото надмощие, подобно на всички други форми на тероризъм, е зло, което трябва да бъде унищожено“.

- Бяла идентичност -

Години наред някои анализатори предупреждаваха, че огромното пренасочване на активите на разузнаването и сигурността към заплахата от чуждестранни терористи след атаките на 11 септември са за сметка на необходимото внимание на вътрешните опасности.

Но служителите на администрацията заявяваха, че приемат и тази заплаха сериозно.

Директорът на ФБР свидетелства миналия месец в Конгреса, че по-голямата част от случаите на вътрешен тероризъм, които бюрото е разследвало през предходните девет месеца, са мотивирани от някаква версия на "насилие в името на бялото върховенство". Той каза, че агенцията му "агресивно" разследва подобни престъпления.

През 2017 и 2018 г., според центъра за анализ на Нова Америка, насилието от крайната десница е взело повече жертви в Съединените щати, отколкото джихадистките атаки.

Робърт Маккензи, анализатор от Нова Америка, написа по-рано тази година, че "дори по време на администрацията на Обама разузнавателните агенции често игнорираха десните заплахи по политически причини".

Нещото, което се промени след избирането на Тръмп през 2016 г., беше тонът на публичния дебат.

Президентът често говореше за „нахлуване“ на мигранти, отказваше изрично да осъди крайнодесните демонстранти по време на протестите през 2017 г. в Шарлотсвил, Вирджиния и наскоро призова четирима млади членове на Конгреса, всичките цветнокожи жени „да се върнат обратно в страните, от които произхождат.”

„Трябва да наречем белия национализъм с истинското му име - вътрешен тероризъм“, туитира Елизабет Уорън, водеща кандидатка на демократите за президент. "Трябва да попитаме самия президент за мнението му за расисткото превъзходство на бялата раса."

Друг кандидат за президент от демократическата партия, Бето О'Рурк, чийто бивш окръг на Конгреса включва Ел Пасо, отиде по-далеч.

"Президентът насърчава по-голям расизъм и не само расистката реторика, но и насилието, което толкова често я следва", каза О'Рурк в ефира на Си Ен Ен.

"за това е отговорен не само президентът Тръмп, но със сигурност той е човекът, който се ползва с най-голямо обществено доверие ... и е най-отговорен за това."

--------------------------------------------------------

Шарлът Плантив, АФП