Възраждането на вируса рита към бездната европейския въздушен трафик

Общият брой пътнически полети в Европа ще спадне с повече от очакваното тази година, тъй като страните не успяват да координират политиката си за въздушни пътувания по време на пандемията, съобщи Евроконтрол.

Европейският надзорен орган за въздушен трафик заяви, че общите пътувания през 2020 г. ще достигнат 6 милиона, което е с 55% по-малко от година по-рано и един милион по-малко от прогнозата през април, когато въздушният транспорт бе в застой.

„Сега вървим назад и това наистина е притеснително за цялата индустрия“, каза Еймон Бренан, ръководител на Евроконтрол.

„Липсва координация между държавите относно това как да се управляват въздушните пътувания, въпреки добрите насоки от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията“, каза той.

Бренан посочи като причина за срива „многото объркване и много малкото доверие на пътниците и, разбира се, разрастващите се огнища на Covid-19 в цяла Европа“.

Евроконтрол, който има 41 държави-членки, включително всички държави-членки на ЕС, призова здравните критерии за определяне на безопасността на пътуванията да бъдат по-добре хармонизирани между страните. Агенцията заяви, че приветства неотдавнашното предложение на Европейската комисия за уеднаквяване на тези правила и призова да не се прилагат ограничения и карантина.

"Този подход убива пътническата и туристическата индустрия", каза Бренан.

"Днешният доклад показва, че нивата на въздушния трафик остават ниски и по-важното е, че няма вероятност те да се възстановят в близко бъдеще", заяви еврокомисарят по транспорта Адина Валеан. /БГНЕС и АФП