Възстановяват счупената плоча на Бронираната бригада в София до месец

Плочата на паметника на Бронираната бригада в столичния квартал „Яворов“ от няколко месеца е паднала и стои на парчета на поляна зад останалите плочи. От месец обаче и те са изчезнали. Оказа се, че парчетата са прибрани от служители на район „Слатина“ и предстои плочата да бъде възстановена.

В средата на май плочата падна от само себе си и до момента няма никакви действия за възстановяването й от страна на общината. За това Ивайло Дуков сигнализира БГНЕС който помоли да разберем какво се е случило със счупената плоча, тъй като тя вече не е около паметника.

„Плочата беше счупена на много малки парчета. Въпреки това някой я беше наредил като пъзел.

Плочата стоя два месеца на парчета, след което изчезна. Не се разбра дали някой я изхвърли, някои си я прибра у дома, дали Министерството на отбраната не е решило да си я вземе или в крайна сметка я е взела общината. Подаден е сигнал в общината“, заяви младият мъж и добави, че е имал желанието да намери съмишленици и да я възстановят за своя сметка, но след като останките изчезнали вече нямало какво да направят.

Според него отговорността за поддръжката на военните паметници, какъвто е този, е отговорност на общината. Дуков е възмутен, че вместо р-н „Слатина“ да възстанови по най-бързия начин падналата плоча води преписка с различни институции, от които иска сумата от 2500 лв.

Жителите ще внесат и подписка, която е подкрепена от над 50 души с искания не само да се възстанови плочата, но паметникът да бъде добре осветен, за да не става обект на вандалски прояви, тъй като мястото е закътано и да се постави видео наблюдение. Гражданите искат още околното място и стълбите към паметника да бъдат почистени и ремонтирани.

БГНЕС потърси за коментар Министерството на отбраната откъдето коментираха, че за изграждането на паметника на Бронираната бригада Министерството на отбраната е отпуснало в първото десетилетие на XXI век близо 10 000 лв.

„След приемането на Закона за военните паметници през 2008 г. отговорност за стопанисването и поддържането на военните паметници имат общините“, заявяват от ведомството в писмената си позиция до нас.

Районният кмет Наталия Стоянова заяви за БГНЕС, че парчетата са прибрани и плочата ще бъде реставрирана. Все още не се знае дали ще бъде залепена сегашната или ще бъде изработена нова плоча, каквото е желанието на местната управа. По предварителни изчисления реставрацията ще струва на район „Слатина“ около 2000 лв.

„До месец плочата ще бъде върната на мястото й“, обеща Стоянова и изрази своето недоволство от факта, че никоя от потърсените, от нея, институции не е отговорила на писмата й.

„Нямаме бюджет за поддръжка на военни паметници. Ако сме имали такъв бюджет да сме направили необходимото, за да бъде реставрирана плочата“, призна Стоянова и добави, че въпреки това се грижат за поддръжката на трите паметника, които са на тяхна територия.

Тя добави още, че през 2015 г. общината съвместно със столичния инспекторат са почистили паметника и площта е била зацветена, както и че го поддържат по отношение на косене на трева и извозване на отпадъци.

Районният кмет обеща още да бъдат проучени възможностите за поставяне на допълнително осветление и видео наблюдение. Според нея поставянето на видео наблюдение е по-сложна задача, но не невъзможна. Стоянова беше сигнализирана от агенцията, че има пукнатини по паметника и обеща той да бъде обследван като при необходимост да бъде укрепен. Стоянова обеща да бъдат почистени нецензурните надписи от фигурата на каменния танк./БГНЕС