Вдъхновен Евертън спъна Арсенал в дебюта на Шон Дайш

Евертън се наложи над Арсенал с минималното 1:0 у дома в среща от 22-ия кръг на английската Висша лига. На "Гудисън Парк" "карамелите" взеха ценен успех в битката за оцеляване в дебюта на новия мениджър на тима Шон Дайш и сложиха "прът в колелото" на Арсенал в борбата на "топчиите" за титлата.

Шон Дайш (л) дебютира с успех начело на "карамелите".

Преди първия съдийски сигнал, фенове на Евертън протестираха срещу клубното ръководство, което не бе на трибуните на стадиона за мача с водача в подреждането. Началото бе по-добро за домакините, които подкрепяни от мощните скандирания на верните си запалянковци, играеха вдъхновено и пресираха съперника, непозволявайки му да разгърне играта си. Арсенал рядко стигаше до опасности пред вратата на Джордан Пикфорд, като най-добрата ситуация се откри пред Еди Нкетия, но ударът му мина в аут. От другата страна, Абдулай Дукуре и Доминик Калвърт-Люин имаха възможност да стрелят с глава, но встрани, а най-добрият шанс пред Аарън Рамсдейл бе пред Калвърт-Люин, който се размина на косъм с това да засече остро подаване по земя на Амаду Онана.

След паузата мениджърът на гостите Микел Артета опита да промени нещата в своя полза, но вкарването в игра на Леандро Тросар и привлечения в края на изминалия трансферен прозорец Жоржиньо не смутиха домакините. След точно час игра "Гудисън Парк" избухна в екстаз след точната игра с глава на Джеймс Тарковски, който засече центриране от ъглов удар на Дуайт Макнийл. До края Арсенал така и не успя да създаде по-сериозен натиск, а чистите голови ситуации пред Пикфорд не бяха достатъчно, за да могат Артета и компания да отвърнат на предизвикателството.

В добавеното време страстите взеха връх и Нийл Мопе провокира първоначално Олександър Зинченко, преди украинецът да му отвърне, но двамата се разминаха само с официални предупреждения. В крайна сметка, Арсенал не успя да стигне до равенство и така допусна едва второ поражение от началото на кампанията.

Фенове на Евертън организираха протест срещу ръководството преди мача с Арсенал.

За последно лондончани загубиха гостуването си на Манчестър Юнайтед преди точно половин година - на 4 септември, с 1:3. "Артилеристите" остават на върха в класирането с 50 точки, на пет пред втория Манчестър Сити, но утре шампионите могат да съкратят допълнително разликата до първото място при успех в гостуването на Тотнъм. "Гражданите" ще имат мач повече от Арсенал. Евертън тръгна по мечтан начин под ръководството на Дайш, като изплува от зоната на изпадащите и вече има 18 пункта, на една пред Уулвърхемптън и Борнемут, които тепърва имат да играят своите срещи, и с равен актив с Уест Хем, Лийдс и Лестър. За "карамелите" предстои градско дерби с Ливърпул на "Анфийлд", докато Арсенал приема Брентфорд. /БГНЕС