Вдигнаха на релсите една от цистерните с амоняк край Пирот

Цистерна номер 13, от която имаше изтичане на амоняк при инцидента от 25 декември, недалеч от Пирот днес беше вдигната и върната на релсите, това стана благодарение на помощта, която изпрати България за изтеглянето на дерайлиралия влак с амоняк край Пирот, предаде кореспондентът на БГНЕС. Страната ни осигури кранове и друга техника, с които помага в акцията по преместването на вагоните.

Български експерти вдигнаха цистерната с кран, без да й нанесат щети.

От кризисния щаб в Пирот съобщиха, че днес започват вдигането на цистерните от жп линията. Следва прехвърляне на амоняка от цистерна номер 13 в автоцистерни. По същия начин ще се действа и с останалите цистерни, казват още от щаба за извънредни ситуации. Остават още три цистерни, които трябва да бъдат върнати обратно на релсите. От щаба призовават гражданите ако нямат необходимост да не се движат в района.

БГНЕС припомня, че дерайлирането на влака с амоняк на 25 декември бе един от най-големите инциденти на Балканите. Вагон с амоняк се обърна край Пирот, 51 души бяха настанени в болница, двама загинаха, а в града бе обявено извънредно положение. Инцидентът стана при дерайлиране на група от 20 цистерни, няколко от които паднаха в коритото на река Нишава, а това предизвика бурна реакция на амоняк при контакт с водата. /БГНЕС

Категории: