Вдъхновен Аталанта с класика на „Анфийлд“, Десподов и ПАОК със загуба в Белгия

Ливърпул допусна неочаквано крушение срещу Аталанта в първи четвъртфинален сблъсък от турнира Лига Европа. На „Анфийлд“ мърсисайдци, които са сочени за фаворит за трофея, отстъпиха с 0:3 и класиране на този етап за полуфиналите изглежда илюзорно.


Гостите от Бергамо дадоха предупредителен сигнал още в началните минути, когато Куимин Келехър отрази с лице изстрел от близко разстояние на Марио Пашалич. Гостите изглеждаха опасни, но и домакините на два пъти имаха изгодни ситуации да открият – веднъж чрез Дарвин Нунес, който бе изведен от Къртис Джоунс на добра позиция, но пропусна, а след това и чрез Харви Елиът, чийто фирмен удар нацели горна и странична греда. Аталанта поведе в 38-та минута, когато бившият футболист на Уест Хем Джанлука Скамака преодоля Келехър след пас от дясно на Давиде Дзапакоста.

След паузата резултатът набъбна до 2:0, а Скамака отново бе в прегръдките на съотборниците си след отлично засечено центриране. Ливърпул не изглеждаше на себе си и почти не застрашаваше вратата на съперника, въпреки че на терена през второто полувреме в игра влязоха Доминик Собослай, Луис Диас и Мохамед Салах. Египтянинът вкара топката в мрежата на бергамаските, но попадението му беше правилно отменено от ВАР заради засада. В 83-та минута ситуацията за Юрген Клоп и компания стана кошмарна след нова колективна грешка в отбраната и Пашалич се възползва от неубедителната намеса на Келехър, за да оформи класиката.

Така Аталанта записа един от най-знаменитите си успехи в европейските клубни турнири. Реваншът в Бергамо е на 18 април.

В Лигата на конференциите, Кирил Десподов и ПАОК отстъпиха на Брюж с 0:1 в първия двубой на белгийска земя. Хюго Ветлесен даде ранен аванс на домакините още в 6-та минута. Резултатът можеше да набъбне до 2:0, но бившият стрелец на Лудогорец Игор Тиаго пропусна от бялата точка.

Българският национал Десподов се появи от резервната скамейка в 62-та минута, но не успя да помогне на съотборниците си да избегнат поражението. Реваншът в Солун е след седмица.

Всички резултати от първите 1/4-финали в ЛЕ:

Милан – Рома 0:1

Байер Леверкузен – Уест Хем 2:0

Бенфика – Марсилия 2:1

Ливърпул – Аталанта 0:3

Всички резултати от първите 1/4-финали в ЛК:

Олимпиакос – Фенербахче 3:2

Виктория Пилзен – Фиорентина 0:0

Астън Вила – Лил 2:1

Брюж – ПАОК 1:0. /БГНЕС