Ведран и Брано от Dubioza Kolektiv: България ни е като втори дом

Някой ден Сараево ще бъде като София, каза пред БГНЕС музикантът Брано Якупович от най-популярната босненска рок група DUBIOZA KOLEKTIV. Пънкарите от години разнасят автентичния балкански дух, миксиран успешно със ска, реге, танци и ракия из Балканите и Европа.

БГНЕС се срещна с Брано и Ведран Муягич, които бяха в столичния "Строеж" в петък за своето специално аудио-визуално шоу - DISKOBAJAGI.

“Ние разпознаваме това място като друг роден град, друг дом. Затова е много естествено да се върнем. Беше любов от пръв поглед", споделиха Ведран и Брано.

“Харесваме културата, тя много прилича на родината ни (Босна и Херцеговина). Начинът, по който хората реагират на нашата музика. И обикновено хората по време на концертите са много експресивни, което ни харесва. Така че ние просто разпознаваме това място като друг роден град, друг дом”, сподели Брано. Ведран допълни усещането за “любов от пръв поглед” и сподели чувствата си по време на първия им концерт в България.

“Не знаехме какво да очакваме. А после дойдоха много хора. Много от тях вече знаеха песните. Бяхме много изненадани. Казахме си "какво се случва"? Любов от пръв поглед и това буквално продължи с годините.”

Според Брано София е като по-голям брат на Сараево и в бъдеще родният му град може да заприлича много на българската столица.

“За мен лично най ми харесва, че София е като Сараево, но два пъти по-голяма. За мен това е много интересно. Мога да изследвам София като бъдещето на собствения си град. Мисля, че Сараево ще бъде като София, когато в него живеят повече от един милион души. Странно е, защото отиваш на чуждо място и всичко ти звучи и изглежда толкова познато", каза музикантът.

За големия летен концерт в Созопол ще има нова музика

През това лято DUBIOZA KOLEKTIV (Дубиоза Колектив) ще имат голям концерт в Созопол и в началото на май изпълнителите загатнаха, че феновете ги очаква много нова музика.

“Завръщаме се на крайбрежието след много години. Ще има нов материал и ще се опитаме да го направим интересно за феновете, особено тези, които пропуснаха последния ни концерт в София”, заявиха изпълнителите.

Брано Якубович и Ведран Муягич са част от хората, които създават групата през 2003 година. Те в голяма част от парчетата си критикуват разразилия се национализъм по време на войната в Югославия. Изпълнителите познават добре последствията на национализма, които страната им изпитва под формата на кланета от страна на сръбските сили по време на войната.

Хората все още се страхуват от война и конфликти заради травмите от 90-те години

За Брано и Ведран сегашната реторика на политиците от Република Сръбска (както и като цяло крайните политици в региона) е изцяло с цел да се плашат хората, за да си запазят местата на “лидери”.

"Това е моделът, който продължава да се повтаря. Когато икономическото положение е лошо, когато нямат решения на реалните проблеми, тогава преминават към този вид реторика и говорят за война”, каза Ведран.

“Те знаят, че това работи, защото хората все още се страхуват от война и конфликти заради травмите от 90-те години и го използват. Те казват венднъж "ще воюваме". А на следващия ден веднага обръщат палачинката, защото нямат средствата да го направят”, допълни той.

Брано от своя страна заяви, че е лесно да си подобен тип националистически политик, защото само трябва да намериш враг и от там нататък градиш върху това. Дори не е нужно да правиш нещо, а само да плашиш хората с него.

Според двамата музиканти в момента няма реална опасност от конфликт, защото ситуацията е различна, няма толкова оръжия и напрежението не е на същите висини от 90-те.

“Може да има някакъв малък конфликт. Конфликт, който имате на футболния стадион, може да се премести в, не знам, някое село или нещо подобно. Но сериозен конфликт. Сериозен голям конфликт. Не мисля”, коментират двамара.

Евровизия е като смешен Европейски парламент

С финала на Евровизия този уикенд Ведран и Брано оприличиха музикалното състезание като много смешен Европейски парламент, но по музикален начин.

“Използваме този конкурс като метафора за това как работи Европа”, казаха те, визирайки историята им с конкурса, когато Дубиоза потенциално става представител на БиХ в Евровизия, но от състезанието им изключват идеята, защото е прекалено “политическа”.

“Идеята беше просто да напишем песен, а след това да изпратим шестима много добре изглеждащи млади мъже, които да излязат голи и с големи ерекции на сцената”, описва детайлно историята Брано.

“И те щяха да имат, всеки от тях щеше да има златна или жълта звезда с дупка в "средата". Те да изпълняват танц или нещо такова, на фона на нашата песен. И след това накрая щяхте да видите като кадър 12 звезди, които се въртят наоколо.”

“И след това на края, голямото кресчендо ще бъде, когато просто слагат звездите, а това ще са само полови органи. Те не казаха, че не може песента защото има пениси в нея, а защото е политическа”, завърши той, като допълни, че състезанието е смешно, защото позволяват на Тото Кутуньо да пее за обединена Европа, но смятат “голи звезди” за политическа тематика. /БГНЕС