Велчев: Бюджетът е реалистичен, с еврото ще защитим националния си интерес

Бюджетът, който предлага вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, е реалистичен. Това заяви Милен Велчев, бивш министър на финансите (2001-2005 г.).

„Реалистичен бюджет. В тази обстановка не е реалистично да очакваме дълбоки смели реформи и такива няма в бюджета“, каза той пред бТВ.

Според него е добре, че се формира един бюджет с дефицит от 3%. „Това е достатъчно, за да запазим стабилността на държавните финанси, а също така да държим вратата отворена за влизането ни в еврозоната“, посочи Велчев.

Това, което му липсва в предлагания бюджет, са мерките в областта на приходите. „Какво правим с намаление ДДС, кога най-после ще признаем, че пандемията е завършила и тези временни намаления ще бъдат премахнати“, попита Велчев

Той подчерта, че бюджетът не е рестриктивен в социалната област, защото предвижда увеличение на пенсиите, на заплатите на учителите и други социални плащания.

Велчев коментира и въпроса за изчезналия милиард от БЕХ. Според него огромна част от тези пари представляват недовзети вземания от топлофикациите по линия на „Булгаргаз“ и по конкретно от „Топлофикация-София“.

„На всички е ясно, че когато газът поскъпва с десетки проценти миналата година, а цените не се повишават за потребителите, се формира един огромен дефицит в „Топлофикация-София“. Тези пари не са влезли в „Булгаргаз“ и съответно в БЕХ. Няма как 1 милиард да изчезне просто така“, каза Велчев.

Неговите аргументи за влизането на България в еврозоната са политически.

„Това е поредната ни крачка в интеграцията ни в ЕС. Всички важни решения в ЕС се вземат от страните-членки на еврозоната и се свеждат на останалите. Добре е ние да сме на тази маса, за да защитим нашия национален интерес“, категоричен е той.

Влизането в еврозоната също така ще насърчи инвестициите у нас, както и ще се отрази положително на обикновените хора и фирмите, защото дългосрочно ще понижи лихвите по кредитите, добави Милен Велчев. /БГНЕС