Велев: Няма мерки за компенсация и ръст на износа, има висока инфлация и нисък ръст на БВП

В момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ. По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

Отчетеният ръст на експорта е горе-долу какъвто е ръстът на цените, т.е. в натура има ръст само в секторите енергетика и отбранителна индустрия. Другото е ръст от цените, т.е. става дума за промишлена инфлация. Инфлацията по цени на производител е 36% към месец март, а към април е дори по-висока. Още статистиката не е съобщила. Цените за бита са 12,4% ръст на годишна база за март“, поясни той пред бТВ.

Васил Велев подчерта, че причината и за двата ръста са „ненавременните и недостатъчни компенсации на свръхвисоките цени“.

„От предприятията се изземват доходи, изземва се трудът на хората и се складира в енергийните компании. Европейската комисия казва, че мерките за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължат толкова дълго, колкото е необходимо. Ние трети месец изпадаме в една и съща ситуация. Мерките са палиативни, месец за месец. В средата на март се разбрахме, че подкрепата ще продължи за април и ще направим веднага работна група, която от 1 май трайно да реши въпроса. Днес сме 14 май и ние не знаем за месец май крайната цена каква е“, заяви председател на АИКБ.

На въпрос дали е поносимо увеличението на цената на природния газ, която беше обявена късно снощи от КЕВР, Велев заяви: „Това увеличение можеше да не се случи. Обратно, би следвало цената да се намали. Сега получаваме същия „недемократичен“ руски газ само че през Гърция на по-висока цена, от което ще платим около 100 милиона повече всички българи – граждани и бизнес. Тези пари ще се разпределят между „Газпром“, Гърция и посредниците“.

Той подчерта, че не е важно откъде идва природният газ. „За бизнеса е важно да има сигурна енергия на достъпна конкурентна цена“.

Велев уточни още, че обявеното увеличаване от КЕВР с 14% всъщност е увеличение с 30%. „Беше казано, че ще имаме по-евтин газ, а имаме по-скъп. За това едно от искането на протеста е тази грешка на управлението да бъде компенсирана. Но най-важното ни искане е да има средносрочна програма за компенсиране на свръхвисоките цени, за да има предвидимост и за да няма такава инфлация. Ние имаме като страна по-висока от средната за Европа инфлация и по-нисък ръст на БВП, именно поради тези грешки и защото няма трайно решение“, подчерта Васил Велев. /БГНЕС