Величков: Българският футбол се нуждае от изключително тежка реформа

Членът на Изпълкома на Българския футболен съюз Петър Величков заяви, че българският футбол се нуждае от една изключително тежка реформа, предаде репортер на БГНЕС. Величков не скри, че работи в екип с Димитър Бербатов и е възможно да поемат управлението на съюза, ако им бъде гласувано доверие. Бербатов и хората около него много ясно осъзнават какъв риск поемат и при евентуален провал няма да има оправдания като това, че сме малка нация, след като се вижда какво прави една Хърватия.

Петър Величков

"За мен поколението на Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров трябва да поеме своята отговорност за ръководенето на българския футбол. На тях обаче трябва да им бъде помогнато. Не бива да ги оставяме сами, тогава вероятността да успеят е по-малка. Те са сериозни футболни личности с много добра и ясна преценка за това как трябва да функционират нещата в Българския футболен съюз. БФС обаче е една организация, която има нужда от сериозно административно управление, има нужда от една изключително тежка реформа, която трябва да се направи и точно там виждам аз своето място", заяви Величков. Той изрази надежда, че колегите му ще проявяват морал и ще дадат път на нови хора и бе категоричен, че на българския футбол му трябва обединение.

Величков разкри, че според подготвените документи на последното заседание на Изпълкома на БФС извънредният Конгрес на 25 юни ще избере ново ръководство с мандат едва до провеждането на редовния Конгрес на 18 февруари следващата година. "След последното заседание на Изпълкома аз бях изключително учуден от това, което се случи, започвайки да гледаме документите за провеждането на Конгреса. Както бяха поставени нещата според документите, ние не говорим за Конгрес, който да избере ръководство с четиригодишен мандат, а говорим за Конгрес, който да избере ръководство с мандатност до 18 февруари 2022 година, тоест ръководство, което да продължи мандата на сегашното ръководство на БФС. Нещо повече, според подготвените документи на този Конгрес трябва да бъде гласувана оставката на президента Михайлов, трябва да бъде гласувани оставките на само пет члена на Изпълкома, а не на девет члена, както беше заявено след оставката на президента. Клубовете трябва да са наясно с това, което се подготвя. Не мисля, че това е дневният ред на футболната общественото и клубовете. Призовават останалите членове на Изпълкома да се придържаме към духа, който имахме, когато разбрахме, че президентът се оттегля и че държавата не иска да работи с това ръководство на Футболния съюз. Да се придържаме и към очакванията на футболните хора в България. Не ми се иска да произведем някакъв тип Квазимодо ръководство, не ми се иска това безвремие, в което се намираме повече от година и половина да продължава и не ми се иска да харчим два пъти по няколкостотин хиляди лева, за да правим Конгрес сега и отново през февруари", разясни той.

Димитър Бербатов

На въпрос на БГНЕС дали законово е възможно на извънредния Конгрес да бъде избрано ново ръководство с пълна мандатност Величков отговори: "Възможно е, но ако всички членове на Изпълкома и президентът Михайлов подадат оставки и тези оставки бъдат гласувани. Съмнявам се, че Боби Михайлов може да си оттегли оставката. Той е сериозен човек и когато се създаде тази неприятна ситуация и той се оттегли, доколкото беше възможно достойно, не мисля, че той ще тръгне да върви назад. Не вярвам да се изплюе така сам в лицето си".

Петър Величков допълни, че той и Димитър Бербатов не планират да поканят президенти на футболни клубове в новия Изпълнителен комитет, ако спечелят президентските избори, като заяви, че част от имената, които влизат в техния екип, ще бъдат разкрити в следващите месеци. Той допълни, че дори и в крайна сметка извънредният Конгрес през юни да избере ново ръководство с кратка мандатност, той и Бербатов ще влязат в битката за президентския пост. /БГНЕС