Великденските обичаи в Гърция – от "мъртви Зафирис" до изгарянето на Юда

Великден е най-големият православен празник и не е чудно, че в Гърция празникът на Христовото Възкресение се отбелязва с много различни и уникални обичаи в цялата страна. В Гърция някои от великденските обичаи са по-различни, като например "мъртви Зафирис" в Епир, обесването и изгарянето на Юда в Крит, предаде репортерът на БГНЕС Георгиос Ставракопулос.

Въпреки че България и Гърция споделят много от същите обичаи като православните страни, като боядисването на яйца на Велики четвъртък и чупенето им на Великден за късмет или приготвянето на козунак и други подобни сладкиши по време на празника, има много обичаи, които Гърция спазва, които не са известни в България. Например на Велики петък се спазва обичаят на епитафията, при който всички църкви разнасят тялото на Христос в дървена и стъклена кутия по кварталите през вечерта. Рано сутринта жените се събират, за да украсят с цветя имитацията на тялото, а по време на процесията хората често излизат от прозорците и балконите и пръскат парфюм, в опит да имитират смирната и тамяна, които са му били подарени от мъдреците.

Велика събота e свързана с обичай на играта с фойерверки и пожарникари. По очевидни причини този шумен обичай е доста известен сред младите момчета и в днешно време се разпростира върху цялата продължителност на двуседмичните празници, за ужас на широката общественост в Гърция и за леко забавление на повечето туристи.

Разглеждайки някои от по-специфичните местни обичаи в Гърция, можем да се обърнем към остров Корфу в западна Гърция с обичая Ботидес. Хората излизат на балконите си в сутринта на Велика Събота, за да хвърлят на улицата големи глинени делви, пълни с вода, понякога изрисувани и често увити с червени панделки, с цел да прогонят злото, като създадат шум. Хората празнуват и крещят при всяко следващо хвърляне.

Преминавайки към Егейско море, на Велика събота улиците на Санторини са осветени от потоп от огън, за щастие не заради вулкана на острова. Жителите на острова палят малки тенекиени фенери и ги поставят на улицата. Яркият спектакъл е последван от звука на метални удари, докато санторинанските младежи вдигат шум в подготовката на възкресението.

Премествайки се на друг остров, този на Хиос в източната част на Егейско море, ще открием обичая на ракетните битки. Жителите на острова правят самоделни ракети с хартиени тръби и черен барут. След това ги запалват, след като се наредят на противоположни места. Обичаят би трябвало да наподобява бой по време на османското владичество. Интересното е, че подобен обичай се спазва в Каламата, чак в Пелопонес.

В друга част на Пелопонес, в Леонидио на Аркадия, жителите на малкото градче осветяват нощното небе на Велика събота с малки самоделни балони с горещ въздух. Произходът на обичая не е съвсем ясен, като най-разпространеното тълкуване е, че местните моряци са видели подобен спектакъл в някоя азиатска страна и са го донесли със себе си. В днешно време петте църкви в града се състезават коя ще пусне най-много балони. Освен това в Тирос на Велики петък се провеждат две епитафийни шествия. Едното е на морския бряг, а другото - в морето, с лодка.

Един от най-интересните и странни великденски обичаи идва от частите на Македония и Епир. Там на Великденската неделя се спазва обичаят "мъртви Зафирис". Едно от децата е избрано да бъде Зафирис и играе мъртвец. Децата се събират и полагат цветя на Зафирис и започват да го оплакват. В края на траура те казват на висок глас: "Ставай, Зафирис! Ставай!", при което той става и започва да ги гони, докато крещи и се смее. Този, когото грабне, ще бъде Зафирис следващата година. Обичаят е с неясен произход но, според някои може да предшества дори християнството.

В Централна Гърция на много места се пеят великденските песни за Лазар. Децата правят кукла, изобразяваща Лазар, украсена с цветя, цветни багри и звънчета, и обикалят да пеят. Във Воница на Етолия-Акарнания местните жители празнуват Великата седмица чрез обичая "Будители", при който се събират зад църквата на Апостолите и запалват огън, като пеят за Великден, но и за социални въпроси.

В Арахова на Великден местните жители се обличат в традиционни костюми и снимат Свети Георги из града. На следващия ден хората се изкачват на близкия хълм по "пътя на старците". Там те танцуват местни традиционни танци и играят силови игри като вдигане и хвърляне на камъни, останали от бунтовниците по време на Османската империя.

В Крит, остров в Южна Гърция, традиционно съдят Юда Искариотски на Велика събота. Те правят кукли от стари платове, пълни със сено, и в нощта на Велика събота (или сутринта на Великденската неделя на някои места) обесват и изгарят "Юда". В община Ретимно играят игра, в която се надпреварват кой квартал ще направи по-голям огън, за да изгори предателя. На предишния ден, след епитафията, хората се събират, за да вечерят заедно, вкъщи или в таверна, където ще ядат постни ястия, като морски дарове, зеленчуци и специалитета на Крит - охлюви с оцет и розмарин.

Това са някои от уникалните за Гърция обичаи. Някои от тях вероятно са възникнали преди християнството, други са се появили по време на османското владичество, а трети са изцяло православни - обичаите и традициите в съседната страна са разнообразни и варират от регион до регион. /БГНЕС

Категории: