Велико народно въстание ще има на 22 септември

Велико народно въстание ще има на 22 септември от 17.00 часа площад "Независимост" в столицата. Това обяви "Отровното трио", предаде репортер на БГНЕС.

„Независимостта, свободата трябва да бъдат извоювани, не могат да дойдат като подарък. Това е причината, поради която ние събираме гражданите на площад „Независимост” именно тук не да празнуваме както се прави обикновено, ние призоваваме гражданите да дойдат на площад „Независимост”, за да заявят ясно и високо, че ние отново искаме своята независимост, този път от мафията, от корупцията и от подземния свят, които са в ръцете на Борисов”, каза адвокат Николай Хаджигенов. Той заяви, че на 22 септември ще чуем 5-те приоритета, които според тях са необходими за изход на България „от тази помийна яма, в която ни завлече управлението на Борисов”. „Защото ние смятаме, че българите вече са свободни граждани не само да изразят позицията си и възмущението си, а утре ще бъдат свободни да направят държавата си по-добра, по-свободна и демократична”, казаХаджигенов. Арман Бабикян посочи, че вчера с изненада открили, че Бойко Борисов е решил, че може да води разговори или преговори с „Отровното трио“. „Длъжни сме да дадем точен и ясен отговор. Преговори с Бойко Борисов няма да има. От него се иска да подаде оставка и след това да се насрочат парламентарни избори. Това смятаме, че е легитимният начин за развръзка на кризата в България. Тогава ще има не преговори, а разговори и то с българския народ, защото той е суверенът и той преценява, чия експертиза е достойна, на кого има доверие и съответно кого е решил да изпрати в българското народно събрание”, посочи той. На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта си, която е обявена на тази дата през 1908 г. от цар Фердинанд I. Това ще бъде третото поред Велико народно въстание. Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседава за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто велико народно въстание премина мирно, без насилие. Правителството е ощетило с 1,5 млрд. долара заради промяна на договора с "Газпром"

Единият от участниците в „Отровното трио“, Арман Бабикян обвини правителството, че „тихомълком е коригирало“ договора с „Газпром“ за транзита на природен газ, от което са настъпили финансови щети за държавата.

Бабикян уточни, че става дума за Трансбалканския газопровод, по който Русия доставяше „синьо гориво“ за балканските страни през България. След пускането в експлоатация на първата отсечка от „Турски поток“ през януари 2020 г., страната ни загуби транзита за Турция, който съставляваше огромната част от количествата преминаващи през наша територия. София трябваше да приеме условията на „Газпром“ и да си промени точката на доставка, която вече не е „Негру вода“ на север, а на българо-турската граница.

Бабикян смята, че управляващите не са използвали всички възможности, които съществуват в договорите ни с „Газпром“ и защитават транзита през Трансбалакнаския газопровод. По-точно той цитира задължението, което има руската страна – да запълва на 90% капацитета на тази тръба. Независимо дали я ползва или не – руската страна трябва да плаща 150 млн. долара за транзита. Това са 90% от таксата, която възлиза на 166 милиона долара за транзитирани 14,7 млрд. куб.м. газ. България се е отказала от тази печалба за транзита в замяната на някакви обещания свързани с все още нереализираната втора част на „Турски поток“.

"Договорът за транзит е валиден до 2030 г. С чие решение на „Булгартрансгаз“ е направен тихомълком този анекс, който ще ощети България през следващите 10 години до изтичането му с 1,5 млрд. долара? Има ли протоколно решение на БЕХ? Има ли отговорност на министър Теменужка Петкова? Какво мисли и министър-председателят за щета в подобен размер и смята ли, че това и измяна на държавните интереси?“, попита Бабикян.

Той смята, че този договор няма нищо общо с провала „Южен поток“ и с „Турски поток“, който у нас се нарича „Балкански поток“.

„Очакваме ясен и публичен отговор за тази тиха, но тежка и висока щета върху интересите на България“, заяви Бабикян. /БГНЕС