Великобритания брани с нов закон паметници на исторически личности

Обединеното кралство ще приеме законодателство за защита на паметници на „противоречиви” исторически личности.

Правителството на Обединеното кралство ще внесе в парламента законопроект, който значително ще затрудни демонтирането на паметници, включително тези, посветени на спорни исторически личности. Намерението беше обявено в статия, публикувана в „Дейли Телеграф” от министъра на регионалното и местното управление Робърт Дженрик. Той обвини опозиционната Лейбъристка партия, че се опитва да "редактира и цензурира" миналото на Великобритания.

Предложеният от правителството законопроект има всички шансове да бъде одобрен, тъй като управляващата Консервативна партия има солидно мнозинство в британската Камара на общините.

Съгласно разпоредбите на предложения закон, решенията за демонтиране на паметници ще трябва да преминат през няколко етапа на одобрение, включително и на това на местните жители.

Кабинетът на Дженрик ще участва в разрешаването на спорове. Повишеното внимание към историческите фигури с „тъмни петна в биографията” излезе на дневен ред във връзка с движението „животът на чернокожите има значение”. Неговите поддръжници настояват да се съборят близо 80 паметника на известни британци, които са обвинени в „прославяне на расизма и робството“.

Списъкът на скулптурните изображения, към които активистите имат оплаквания, включва паметници на премиерите от 19-ти век и държавниците Робърт Пийл (1788-1850) и Уилям Гладстон (1868-1874), пътешественикът и откривател Джеймс Кук (1728-1779), навигаторът и вицеадмирал, един от участниците в поражението на испанския флот (Непобедимата армада) Франсис Дрейк (1540-1596), основателят на британската източноиндийска компания Робърт Клайв (1725-1774), организаторът на британската колониална експанзия в Южна Африка Сесил Роудс (1853-1902 ), италианският мореплавател Христофор Колумб (1451-1506), британският командир и основател на скаутското движение Робърт Баден-Пауъл (1857-1941) и други. /БГНЕС