Великобритания и Ирландия подават съвместна кандидатура за Евро 2028

Великобритания и Република Ирландия няма да кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030 и ще се концентрират вместо това върху съвместна кандидатура за приемане на Евро 2028, съобщиха управляващите футболни звена на двете страни.

Футболните асоциации на Англия, Северна Ирландия, Шотландия, Уелс и Ирландия са заключили, че Европейското първенство представлява по-добра опция от Световното първенство, след като провели проучване за гъвкавост, което бе подкрепено с финансови средства от британското правителство.

Стадион "Уембли" в Лондон може да приеме мачове от Евро 2028.

Петте асоциации решиха да се фокусират само и единствено върху официална кандидатура за приемане на Евро 2028 и се съгласиха да не кандидатстват за домакинство на Мондиал 2030. Приемането на Европейско първенство предлага подобна възвръщаемост на инвестициите, като Европейският турнир носи далеч по-ниски разходи за доставки и потенциалът на ползите се реализира по-рано. Ще бъде чест и привилегия да приемем колективно Евро 2028 и да приветстваме цяла Европа. В добавка, ще бъде прекрасна възможност да демонстрираме истинското въздействие от приемането на първокласен футболен турнир, като мотивираме за положителна промяна и оставим дългогодишно наследство сред нашите общества“, се казва в тяхно съвместно изявление.

Кандидатурата за Мондиал бе разкритикувана като „скъп суетен проект“ от Джулиан Найт, адвокатът, който отговаря за Комисията по дигитализация, култура, медии и спорт, след провалените опити Англия да приеме сама световните първенства през 2006 и 2018. Хаосът, който помрачи финала на Евро 2020 на „Уембли“ миналата година изглежда не е обърнал Европейската футболна асоциация (УЕФА) срещу провеждането на големи събития на стадиона в британската столица, като първият мач „Финалисима“ между европейския шампион Италия и южноамериканския първенец Аржентина ще се проведе именно там през юни.

УЕФА обяви миналата година, че страните, които имат интерес към домакинство на Евро 2028, трябва да потвърдят интереса си до 23 март, като страните-кандидати ще бъдат обявени на 5 април. Процесът по кандидатстване за финалите през 2032 ще се проведе същевременно с този за форума четири години по-рано. /БГНЕС