Великобритания избира 7 града извън Лондон за домакин на "Евровизия"

Великобритания обяви, че конкурсът за песен на "Евровизия" през 2023 г. ще се проведе в един от седемте големи града извън Лондон, след като Великобритания беше избрана за домакин на конкурса вместо разкъсваната от война Украйна.

Диджеят на Би Би Си Скот Милс обяви, че седем града са в краткия списък за домакинство на събитието, като всички те, с изключение на един, се намират в Северна Англия или Шотландия: Бирмингам, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и Шефилд.

Окончателният избор ще бъде обявен през есента, след като градовете представят по-подробни оферти, съобщи Милс.

Украйна спечели последното издание на конкурса в Италия, а Великобритания зае второто място. Поради съображения за сигурност обаче, музикалното събитие няма да се проведе в раздираната от война държава.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който ръководи "Евровизия", изключи Украйна като страна домакин от съображения за сигурност, а правителството в Киев се съгласи на събитие, организирано от Обединеното кралство, с подчертано украински привкус.

Би Би Си ще продуцира най-голямото музикално събитие на живо в света, в което ще участват изпълнители от цяла Европа и Централна Азия, както и от Израел и Австралия.

"Чакахме 25 години "Евровизия" да се проведе в Обединеното кралство, така че (съм) много развълнуван", заяви изпълнителният ръководител на конкурса Мартин Йостердал в радиопредаване на Би Би Си.

Мартин Йостердал

Преди това Обединеното кралство е било домакин на конкурса четири пъти в Лондон.

Бирмингам беше домакин на събитието през 1998 г. Нито един от останалите градове в списъка няма опит в провеждането на Евровизия.

През май украинската фолк-рап група "Калуш оркестра" спечели в Торино. Британският участник Сам Райдър се класира на второ място с причудливата си песен "Space Man".

Въпреки протестите на правителството на президента Володимир Зеленски, EBU постанови, че Украйна не може да гарантира безопасността на повече от 10 000 души, участващи в продукцията, и на още 30 000 фенове, които се очакваше да присъстват.

През юли Великобритания съобщи, че се е съгласила да бъде домакин на събитието.

Украйна все още има гарантирано място на големия финал през 2023 г. заедно с Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. /БГНЕС, АФП

Лондон / Великобритания