Великобритания излиза от кризата с горивата

Кризисната ситуация с доставката на горива до бензиностанциите във Великобритания започва да се подобрява, каза премиерът Борис Джонсън, като призова британците да зареждат гориво само колкото им е необходимо.

Той каза, че положението на бензиностанциите се "стабилизира" и хората трябва да са "уверени" да си вършат работата, след дни на опашки.

Лейбъристите заявиха, че правителството е позволило на страната „да се срине от криза в криза“.

Министърът на отбраната Бен Уолъс одобри искане 150 шофьори на военни цистерни да помогнат за доставката на гориво.

Обучението на шофьорите да използват цистерни за цивилни горива се очаква да се проведе през следващите три дни, така че първите доставки могат да се осъществят до края на седмицата.

Борис Джонсън каза, че съчувства на хората, които не са могли да си набавят гориво през последните дни, наричайки това „разочароващо и вбесяващо“.

"Това, което чуваме от индустрията е, че ситуацията в бензиностанциите се стабилизира", каза той.

"Просто бих призовал всички да вършат работата си по нормалния начин и да зареждат резервоарите си, когато имат нужда от това", допълни Джонсън

Източник от правителството потвърди съобщенията, че 16% от всички бензиностанции вече са били напълно снабдени с гориво, в сравнение с 10% през уикенда по време на някои от най -лошите периоди на недостиг на гориво.

Правителството заяви, че хората, които купуват ненужно гориво, доведоха до опашки на много места, където бензинът е свършил./БГНЕС, Би Би Си