Великобритания не се е отказала от руските горива

Великобритания все още не е прекратила напълно зависимостта си от руските енергийни източници. Това сочи доклад на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS), публикуван тази седмица. Преди дни друг доклад гласеше, че страната вече е намерила източници за диверсификация от Русия, съобщава Bloomberg.

Преди дни Националната статистическа служба съобщи, че през юни т.г. Великобритания за първи път в историята си не е внасяла горива от Русия. Въпреки това данните, публикувани от BEIS ден по-късно, показват друго.

Според BEIS вносът на дизелово гориво от Русия за месеца възлиза на 106 хиляди тона, което е 1,8% от общия внос на Обединеното кралство. Тази цифра е намаляла с около 50% спрямо година по-рано.

След руското нахлуване в Украйна през февруари Обединеното кралство е внасяло повече дизелово гориво от други страни, особено от Белгия. Вносът от Белгия достигна най-високата си месечна стойност през юни.

В същото време докато Белгия продава повече дизел за Обединеното кралство, тя също внася повече от Русия.

Инфлацията в Обединеното кралство ще достигне 18,6% през януари 2023 г. поради нарастващите цени на газа. Това ще е нов рекорд от 1979 г. насам. /БГНЕС