Великобритания отменя програмата „златна виза“

Обединеното кралство се подготвя до няколко седмици да отмени режима за предоставяне на т.нар. златни визи на фона на призивите да прекрати притока на „мръсни пари“ в страната, пише вестник „Файненшъл таймс“.

Британският вътрешен министър Прити Пател

Близки до вътрешния министър Прити Пател са заявили, че тя се стреми към отмяна на действащия режим поради опасения, че съществуващата в момента система може да се използва от хора, които се занимават с пране на незаконно придобити средства. „Тези визи за инвеститори първо ниво са позлатена покана за пране на пари във Великобритания“, смята Крис Брайънт – депутат от Лейбъристката партия, който е член на специалния комитет по външни работи в Камарата на общините.

През 2018 г. тогавашният вътрешен министър Амбър Ръд поиска да се преразгледат основанията, по силата на които над 700 богати руски граждани са получили разрешение да се заселят във Великобритания, в съответствие с тази схема. След няколкогодишно забавяне правителството все пак се ангажира да публикува до април т.г. своите заключения.

От британското вътрешно министерство заявиха, че са реформирали визовите правила за ниво 1 през 2015 и през 2019 г. във връзка с борбата срещу прането на пари, както и че не изключват по-нататъшни промени.

От 2019 г. кандидатите за британска виза за инвеститор от категория Tier 1 трябва да потвърдят, че поне две години са управлявали средства над 2 милиона паунда. Кандидатите за „златна виза“, които впоследствие получават право на пребиваване, а по-късно и британски паспорт по съкратена процедура, трябва да вложат средства в развитието на британския бизнес. /БГНЕС