Великобритания отмени забраната за фракинг в Англия

Британското правителство потвърди днес, че отменя мораториума върху фракинга в Англия с аргумента, че това ще допринесе за засилване на енергийната сигурност след нахлуването на Русия в Украйна.

Министърът на бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви: "В светлината на незаконното нахлуване на Путин в Украйна и използването на енергията като оръжие, укрепването на енергийната ни сигурност е абсолютен приоритет и, както каза министър-председателят, ще гарантираме, че до 2040 г. Обединеното кралство ще бъде нетен износител на енергия.

"За да постигнем това, ще трябва да проучим всички възможности, с които разполагаме, чрез добив на слънчева енергия, вятър, нефт и газ - така че е правилно, че отменихме паузата за реализиране на всички потенциални източници на местен газ."

Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (BEIS) заяви, че вдигането на забраната означава, че бъдещите заявления ще бъдат разглеждани "при наличие на местна подкрепа".

Преди да пристъпят към добив на газ, разработчиците ще трябва да получат необходимите лицензи, разрешения и съгласия.

Министрите публикуваха и научния преглед на Британската геоложка служба за добив на шистов газ, който беше възложен по-рано тази година.

BEIS заяви, че в прегледа "се признава, че понастоящем имаме ограничено разбиране за геологията на Обединеното кралство и за шистовите ресурси на сушата, както и за предизвикателствата при моделирането на геоложката дейност в сравнително сложната геология, която понякога се среща в шистовите находища в Обединеното кралство".

Правителството твърди, че ограниченото разбиране не трябва да бъде пречка за фракинга, а причина за пробиване на повече кладенци, за да се съберат повече данни.

"Ясно е, че се нуждаем от повече сондажи, за да съберем по-добри данни и да подобрим базата данни, и сме наясно, че някои разработчици желаят да помогнат в този процес", се казва в изявление на BEIS.

"Вдигането на паузата върху добива на шистов газ ще даде възможност за събиране на тези допълнителни данни, като се изгради разбиране за ресурсите на шистов газ в Обединеното кралство и за това как можем безопасно да извършваме добив на шистов газ в Обединеното кралство, където има местна подкрепа." /БГНЕС, Гардиън

Лондон / Великобритания