Великобритания празнува юбилея на кралицата

Великобритания празнува 70-годишнината от възкачването на трона на кралица Елизабет II, като организира грандиозно "парти в двореца" с участието на Даяна Рос, Андреа Бочели и Род Стюарт.

Концертът, който бе кулминацията на третия ден от публичните прояви по случай рекордния платинен юбилей на 96-годишния монарх, събра 22 000 притежатели на билети, които гледаха изпълнителите на специално построена 360-градусова сцена пред Бъкингамския дворец.

Още десетки хиляди се струпаха в центъра на града, а милиони гледаха по телевизията.

"Вие се срещнахте с нас и разговаряхте с нас, смяхте се и плакахте с нас и най-важното - бяхте до нас през тези 70 години", каза принц Чарлз от сцената, когато събитието приключи.

"Обещахте да служите през целия си живот - и продължавате да го правите. Ето защо сме тук. Това е, което празнуваме тази вечер."

"Честит юбилей, госпожо"

Най-дълго управлявалият монарх на страната не присъства лично на продължилия два часа и половина концерт, но се появява многократно в архивни кадри и клипове с коментари и речи от миналото и се твърди, че е гледала по телевизията в замъка Уиндзор.

Тя направи две публични изяви на балкона на Бъкингамския дворец през първия ден от тържествата в четвъртък, но това я постави в "известен дискомфорт", съобщиха от двореца, на фона на постоянните трудности при ходене и изправяне.

Кралицата се оттегли от благодарствената църковна служба в петък и пропусна съботните надбягвания "Дерби" едва за четвърти път от 1952 г. насам.

В началото на звездното шоу тази вечер монархът се появи изненадващо на екрана в предварително записана комедийна сцена, в която пиеше чай с любимия герой на британските деца от книгите и филмите - мечето Падингтън.

"Честит юбилей, госпожо, и ви благодаря. За всичко", каза й мечето, докато шеговито споделяха любовта си към сандвичите с мармалад.

"Това е много мило", отвърна кралицата, преди двойката да започне да почуква със сребърни лъжички барабанния ритъм на песента "We Will Rock You" на рок групата Queen по чашите и чинийките си за чай.

Съобщава се, че краткият скеч е бил заснет в Уиндзор през март и е бил пазен в строга тайна, като малцина членове на кралското семейство са знаели за него.

"Заслужено"

Queen, с певеца Адам Ламбърт, откриха изпълненията с топовни изпълнения на "We Will Rock You", "Don't Stop Me Now" и "We Are The Champions".

"Чудесно е да се върнем", каза преди това китаристът Брайън Мей пред Би Би Си, като се позова на един от най-трайните образи от юбилея през 2002 г., когато свири "God Save the Queen" на покрива на Бъкингамския дворец.

След това италианската оперна звезда Андреа Бочели блесна в солово изпълнение, а легендата на "Мотаун" Рос закри събитието с първата си сценична изява във Великобритания от 15 години насам, преди участието си на фестивала в Гластънбъри този месец.

Сред другите изпълнители бяха Род Стюарт, който изпя хита на Нийл Даймънд "Sweet Caroline", и британският участник на Евровизия 2022 Сам Райдър.

Елтън Джон записа предварително прочувствено изпълнение на "Your Song", а Дейвид Бекъм, актьорът от "Джеймс Бонд" Даниел Крейг и бившата първа дама на САЩ Мишел Обама бяха сред другите, които записаха поздравления.

"Чувствам се удостоена с честта да прекарам време с Вас през годините", каза Обама, припомняйки собствената си нервност при посещението в Бъкингамския дворец и благодари на кралицата за "Вашия забележителен пример".

Принц Хари отсъства

Дворецът беше величествено осветен през цялата вечер, включително с послание от природонаучния водещ Дейвид Атънбъро и придружаващо видео с участието на кралицата.

73-годишният Чарлз и най-големият му син, 39-годишният принц Уилям, както и двете най-големи деца на Уилям, 8-годишният Джордж и 7-годишната Шарлот, се присъединиха към развяващите знамена високопоставени лица в кралската ложа на концерта.

Херцогът на Кеймбридж похвали ангажимента на кралицата към опазването на околната среда и борбата с изменението на климата.

Принц Хари и съпругата му Меган, които се отказаха от британския кралски живот през януари 2020 г., но са на посещение за юбилея, забележимо отсъстваха. Двойката отбеляза първия рожден ден на второто си дете Лилибет в събота.

Празненствата ще завършат с Ед Шийрън

Великобритания направи четвъртък и петък официални празници, за да отбележи кралския юбилей, който фокусира вниманието върху бъдещето на монархията без кралицата.

Удълженото работно време на кръчмите, уличните партита и други празнични събития временно разсеяха мрака на рязко нарастващата криза с разходите за живот.

Събитията по случай юбилея започнаха с изпълнения с помпозност военен парад Trooping the Colour в четвъртък, а в петък в катедралата "Сейнт Пол" се проведе традиционната служба на Англиканската църква, водена от високопоставени кралски особи - и включваща Хари и Меган.

В неделя милиони хора ще споделят храна на пикници "Голям юбилеен обяд" и ще вземат участие в музикално-творчески публичен спектакъл с 10 000 души актьорски състав.

Ед Шийран ще завърши празненствата в неделя, като ще изпее хита си от 2017 г. "Perfect". /АФП