Великобритания в трета фаза на разхлабване на COVID-19 мерките

От днес, 12 април, магазините за нехранителни стоки, ресторантите с маси на открито и пъбовете отварят врати в Обединеното кралство. Фризьорските салони, спортните зали, зоопарковете и тематичните паркове също ще работят при спазване на дистанция. Това са само част от мерките, които правителството на Борис Джонсън заложи в третата фаза за излизане от локдауна, в който страната се намира от декември 2020, предава за БГНЕС Жени Павлова от Лондон.

Първата фаза, от 8 март, върна децата в училище. Това беше ключов момент, защото правителството обвърза предложената карта за отпадане на ограниченията с броя на новозаразените за денонощие. Месец по- късно – на 11 април, данните са обещаващи - 1730 нови случая и 7 починали.

Страната преживява най-тежко пандемията в Европа с повече от 127 000 потвърдени починали вследствие на усложнения от заразата. Но инфекциите, хоспитализациите и смъртните случаи спаднаха благодарение на въвеждането на пълен локдаун и програма за ваксинация.

Освен на масовата ваксинация( по последни данни са ваксинираните с първа доза са 32 милиона, и близо 7 милиона вече имат и втора доза), от петък, 9 април, започна и масовото тестване. Всеки пребиваващ на територията на страната ще има възможност да си прави два пъти седмично безплатен бърз антигенен тест. За целта са отворени специални центрове в обществени сгради и здравни центрове. За удобство на гражданите са предвидени и подвижни лаборатории. Те могат да бъдат забелязани в различни локации, като този например в двора на църквата St Luke в престижния квартал на Лондон -„Челси“.

Така правителството на Борис Джонсън се надява да държи под контрол разпространението на вируса.

Следващата ключова дата в пътната карта за отпадане на ограниченията ще бъде 17 май, когато хотелите, ресторантите на закрито и кината ще могат да отворят. Правителството се надява след месец да отмени и ограниченията за пътуване в чужбина, като ще въведе т.н. светофарна система на страните – пристигащите от държавите, попадащи зелена зона, ще трябва да представят отрицателен PCR-тест, тези от жълтата зона, освен отрицателен PCR-тест, ще бъдат поставени под 10-дневна карантина и ще трябва да направят допълнителни два PCR-теста в рамките на карантината.

Най-строги са мерките за пътуващите от страните в червената зона. Те ще подлежат и на 10-дневна карантина в специално определени за целта хотели.

Все още не е одобрен списъка със страните и зоните, в които попадат.

Най- чаканата дата на Острова е 21 юни, когато всички рестрикции ще паднат. /БГНЕС