Великобритания въвежда нов закон за борба с враждебни страни

Британското правителство възнамерява да въведе нов закон, според който всички лица, работещи на територията на Обединеното кралство от името на чужди правителства, са длъжни да регистрират присъствието си в държавата, като по този начин правителството очаква да защити страната от "враждебни държави" като Русия или Китай, пише вестник „Times”.

Според изданието британският премиер Борис Джонсън възнамерява да използва речта на кралицата на 11 май, за да обяви въвеждането на новия закон за противодействие на „враждебни държави“. Според новите разпоредби отказът от регистрация ще се третира като престъпление. Отбелязва се, че направените изменения ще разширят ефекта на съществуващия закон за преследването и депортирането на чуждестранни шпиони, които застрашават националните интереси на Великобритания.

Концепцията за регистрация на чужденци се основава на подобна схема, която е в сила в Съединените щати, където чуждестранните агенти трябва да имат задължителна регистрация в Министерството на правосъдието, както и периодично да представят доклади за дейността си. Законът се прилага спрямо всички, които представляват интересите на чужда държава, включително консултанти, журналисти и специалисти по връзки с обществеността./БГНЕС