Великобритания започна предварително разследване срещу съпругата на Асад

Асма ал Асад - първата дама на Сирия и бивш британски инвестиционен банкер, е изправена пред евентуално съдебно преследване и загуба на британското си поданство, съобщи вестник „Sunday Times“.

Лондонската полиция е започнала предварително разследване заради твърдения, че тя е подбуждала и насърчавала терористични актове по време на десетте година гражданска война в Сирия.

Говорител на полицията заяви, че на 31 юли 2020 г. е получило информация във връзка с продължаващия в Сирия конфликт, която е обект на проверка от служителите в отдела за военни престъпления.

Изданието съобщава, че полицията е започнала предварително разследване, след като международната адвокатска колегия „Guernica 37“ е изпратила „доказателства за влиянието на първата дама в управлението на Сирия и за откритата ѝ подкрепа за сирийските въоръжени сили“.

Подчертава се, че е малко вероятно Асма ал Асад да пристигне в Лондон на съдебно заседание и не е ясно дали ще се стигне до съд в нейно отсъствие. Вестникът допуска, че е възможно да бъде издадена червена бюлетина на Интерпол, която ще ѝ попречи да напусне територията на Сирия, за да не рискува да бъде арестувана.

45-годишната Асма ал Асад е родена и живяла в Лондон, където работи в инвестиционна банка до брака си с Башар Асад през 2000 г. и продължава да бъде поданик на короната. /БГНЕС

Лондон / Великобритания