Великобритания инвестира 11 млрд. паунда във вятърни паркове

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак обяви плановете на държавната фирма за възобновяеми енергийни източници в ОАЕ Masdar и германския енергиен гигант RWE да инвестират до 11 млрд. паунда (14 млрд. долара) в гигантски офшорен вятърен парк, предаде АФП.

Плановете за съвместни инвестиции ще помогнат за издигането на турбини в огромния обект Dogger Bank в Северно море във Великобритания, каза той по време на преговорите за климата COP28 в Дубай.

Дълго планираният офшорен вятърен парк край бреговете на Йоркшир в Северна Англия ще бъде най-големият в света, твърди правителството на Обединеното кралство.

Няколко други мултинационални компании участват в начинанията.

"Имам удоволствието да обявя новата сделка между Masdar и RWE, която включва ангажимент за съвместно инвестиране на до 11 млрд. паунда в новия вятърен парк в Догер Банк в Обединеното кралство", заяви Сунак.

"Това е огромен тласък за възобновяемите енергийни източници в Обединеното кралство, който ще създаде повече работни места, ще помогне за захранването на три милиона домове и ще повиши енергийната ни сигурност", каза той на пресконференция в рамките на COP28.

Masdar ще закупи 49-процентов дял в проектите на RWE за 3,0 гигавата (GW) в Dogger Bank South, съобщиха двете компании.

Южният участък може да захранва три милиона обикновени жилища, създавайки 2000 работни места по време на строителството и над 1000 преки и непреки роли по време на оперативната фаза, добавиха от компанията.

Очаква се финансовата сделка да приключи през първото тримесечие на следващата година, отбеляза държавното предприятие на ОАЕ. /БГНЕС