Великобритания обяви по-строги санкции срещу Иран

Великобритания обяви планове за по-строг режим на санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения на правата на човека и враждебни действия срещу негови опоненти на територията на Обединеното кралство, съобщи въшният министър на страната Джеймс Клевърли, предаде АФП.


Новият режим на санкции ще разшири съществуващите наложени наказания, като създаде нови критерии, по които могат да бъдат засегнати физически и юридически лица.

Те включват всякакви ирански дейности, "подкопаващи мира, стабилността и сигурността в Близкия изток и в международен план", както и "използването и разпространението на оръжейни технологии от Иран".

Русия е обвинявана, че е пуснала в действие произведени в Иран бойни дронове в Украйна, докато Техеран е близък стратегически съюзник на Сирия и подкрепя ливанската Хизбула.

"Иранският режим потиска собствения си народ, изнася кръвопролития в Украйна и Близкия изток и заплашва да убива и отвлича на територията на Обединеното кралство", заяви външният министър Джеймс Клевърли.

"Днес Обединеното кралство изпрати ясно послание на режима - ние няма да толерираме това злонамерено поведение и ще ви потърсим сметка. Нашият нов режим на санкции ще помогне да се гарантира, че няма да има скривалище за онези, които се опитват да ни навредят", добави той.

Лондон обвинява Иран, че засилва усилията си да убива или отвлича предполагаеми врагове на режима, включително в Обединеното кралство.

Британските власти твърдят, че иранските разузнавателни служби са установили тесни връзки с организирани престъпни групи във Великобритания и в цяла Европа, за да подпомагат преследването на противници.

От началото на 2022 г. Обединеното кралство е разкрило "повече от 15 достоверни заплахи за убийство или отвличане на британски или базирани в Обединеното кралство лица от страна на иранския режим", се допълва в съобщението.

Последните мерки се прибавят към вече предприетите във връзка с твърдия отговор на Техеран на протестите, които разтърсиха Ислямската република след смъртта в ареста на иранската кюрдка Махса Амини през септември 2022 г.

22-годишната жена беше арестувана за предполагаемо нарушение на строгите правила за обличане на жените. /БГНЕС