Великобритания обвини шести българин за шпионаж в полза на Русия

На 27 февруари британската полиция повдигна обвинение на шести български гражданин в рамките на разследване на предполагаеми шпионски дейности, свързани с руската държава, предаде АФП.


37-годишният Тихомир Иванов Иванчев, живеещ в Западен Лондон беше арестуван на 7 февруари в рамките на разследване, ръководено от Командването за борба с тероризма на столичната полиция.

Той беше задържан под стража, за да се яви пред лондонския Уестминстърски магистратски съд в сряда.

Иванчев е обвинен в "заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или непряко полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата".

В рамките на същото разследване вече са повдигнати обвинения на петима души, които трябва да бъдат изправени пред четиримесечен съдебен процес, започващ през октомври.

Твърди се, че те са "влезли в заговор заедно и с Ян Марсалек и други неустановени за сега лица, за да получат, съберат, запишат, публикуват или предадат документи или информация" за Москва.

Марсалек е австрийският бивш главен оперативен директор на фирмата за разплащания Wirecard, който стана издирван в Германия заради обвинения в измама./БГНЕС