Великобритания: Русия заобикаля санкциите със злато

Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания (NCA) издаде предупреждение към финансовия сектор, че Русия използва злато, за да избегне санкциите, наложени след нахлуването ѝ в Украйна.

NCA заяви, че са правени умишлени опити "да се изпере санкционирано злато, за да се прикрие произходът му и то да бъде скрито във веригите за доставки и продадено във Великобритания и по света".

Златото, изнасяно от Русия от юли 2022 г. насам, "все по-често се изпраща в държави, които не прилагат санкции за руското злато", заяви агенцията, която се занимава с тежката, организираната и международната престъпност.

След това то може да бъде претопено и преработено или рафинирано, като се скрива произходът му.

В резултат на това Великобритания съобщи, че е наложила 29 нови санкции на "физически и юридически лица, които работят в руския златен, петролен и стратегически сектор и го подкрепят".

Сред тях е и мрежа, базирана в Обединените арабски емирства, която според Службата за външна политика и развитие на Британската общност е отговорна за превеждането на приходи от злато в размер на над 300 млн. долара към Русия.

Великобритания е наложила санкции и на двама от най-големите производители на злато в Русия - Nord Gold PLC и Highland Gold Mining Limited, както и на руските олигарси Владислав Свиблов и Константин Струков.

Златото е един от най-големите източници на приходи за военните усилия на Русия след петрола и газа и през 2021 г. е на стойност 12,6 млрд. паунда (15,5 млрд. долара) за руската икономика.

"Това предупреждение ще подпомогне усилията, в партньорство с регулирания сектор, включително банките и търговците на ценни метали, да се гарантира, че санкционираните лица или тези, които ги представляват, не могат да използват злато, за да заобиколят санкциите на Великобритания", заяви Ейдриън Сърл, директор на Националния център за борба с икономическата престъпност към NCA.

Лондонската асоциация на пазара на благородни метали (LBMA) акредитира рафинериите за злато по целия свят и определя стандартите за това какво представлява златото "London Good Delivery" - де факто глобалният стандарт.

Акредитираните от LBMA рафинерии осигуряват до 92% от годишното производство на злато в световен мащаб. /БГНЕС