Великобритания: Сръбски елементи действат в интерес на Русия

Великобритания не определя Сърбия за страна "прокси на Русия", но смята, че определени елементи в страната действат пряко в интерес на Москва.

Това се казва в позиция на британското посолство в Белград пред агенция Бета.

„Вярваме, че в Сърбия има елементи, които действат пряко в интерес на Русия, като заплашват стабилността и демократичния капацитет на региона. Сърбия е независима, суверенна държава. Обединеното кралство си сътрудничи със Сърбия по редица общи приоритети за дълго време и ще продължи да го прави“, казаха от посолството в отговор на изявлението на ръководителя на британската дипломация Дейвид Камерън в комисията по външна политика на британския парламент.

Камерън заяви на 10 януари, че Русия иска да дестабилизира Балканите, особено чрез проксита и Сърбия.

„Великобритания трябва да изрази по-голяма възмущение към сръбското правителство. Трябва да помислим какво се промени от атаката на Русия в Украйна за състоянието на Балканите. Русия иска да направи повече да дестабилизира Балканите, особено чрез проксита и Сърбия. Трябва да си подобрим позицията и да се справим с това", каза още той.

Камерън коментира атаката в Банска на 24 септември от страна на сръбска въоръжена група, при която загинаха косовски полицай и двама нападатели.

Според външния министър атаката е щяла да бъде по-сериозна и опасна, ако реакцията на полицията беше закъсняла.

Сръбският президент Александър Вучич каза вчера, че е разочарован от изявлението на Камерън и добави, че "Сърбия не е прокси на Русия, Америка, Великобритания, Германия или някой друг, а независима държава".

Посолството на страната в Белград обяви, че Камерън „посочва елементи в Сърбия, за които смятат, че работят директно в интерес на Русия, а не самата държава Сърбия“.

„Сърбия е независима суверенна държава и ние приветстваме ясната позиция на сръбското правителство по отношение на противопоставянето на войната в Украйна. Ще продължим да насърчаваме Сърбия да прилага санкции срещу Русия. Може да нямаме пълно съгласие, но приветстваме редовния диалог с правителството на Сърбия по тези въпроси“, подчертаха от посолството. /БГНЕС