Великобритания застрашена от суша

Обединеното кралство реши да наложи забрана за използване на маркучи и пръскачки на жителите на Кент и Съсекс, съобщиха официални лица.

От South East Water съобщиха, че 4000 клиенти са без вода или изпитват ниско налягане от понеделник насам поради проблеми с доставките. От водната компания заявиха, че не са имали друг избор, след като през юни търсенето на питейна вода е достигнало "рекордни нива", подобно на тези заради миналогодишната суша.

На хората не е разрешено да използват съоръжения за поливане на градини, почистване на автомобили и пълнене на басейни.

Временната забрана за използване на вода може да бъде наложена само след десет дни консултации, т.е. след 26 юни. На нарушителите на правилата може да бъде наложена глоба от 1000 британски лири (1300 долара).

Шотландската агенция за опазване на околната среда (SEPA) заяви, че широкомащабен "сериозен недостиг на вода" заплашва и Шотландия.

От там предупредиха, че недостигът на вода само ще се задълбочи, ако горещото и сухо време продължи. Тя издаде предупреждение за недостиг на вода за всеки регион на страната и прогнозира, че 28 от 83 области ще бъдат поставени в най-високото ниво на предупреждение до края на юни, ако нивата на реките не се възстановят.

Ръководителят на отдела за планиране на водните ресурси на SEPA, Нейтън Критчлоу-Уотън, заяви: "Климатът в Шотландия се променя и ние спешно трябва да се адаптираме. Сериозният недостиг на вода оказва значително въздействие върху околната среда, икономиката и обществото ни. Нашите реки и езера са подложени на огромен стрес и ще са необходими по-нататъшни действия за тяхната защита".

Според SEPA високите температури и ниските нива на речните потоци представляват реална заплаха за рибата и растенията./БГНЕС