Великотърновска детска градина и забавачница са в изолация заради COVID-19

Велико Търново и Бургас са областите с най-висока заболеваемост от COVID-19 у нас и от дни са в червената зона. По последни данни, област Велико Търново отчита 349 болни на 100 000 души население. 113 са новите случаи на заразата за денонощието, а 192 са хоспитализираните в болниците, предава кореспондентът на БГНЕС.

От седмица в Отделението по педиатрия във Великотърновската болница има разкрит COVID-сектор. Вчера от отделението бе изписано за домашно лечение и 13-дневно бебе с коронавирус. В две детски градини във Великотърновско има групи и служители под карантина заради контакти с болни. В изолация са децата от ДГ „Ален мак“ в града и забавачката в село Ресен.

„В момента леглата в COVID-сектора са четири, имаме пет деца, и две майки, които са положителни - седем души с COVID-инфекции. В другото отделение имаме пневмонии, бронхеолити, ларингити, заболявания на гастроентестиналния тракт, бъбречни, така, че отделението ни е пълно на 100%”, заяви д-р Валентин Точков, началник на Отделението по педиатрия в МОБАЛ.

Той съобщи още, че във вторник от отделението е изписано за домашно лечение и 13-дневно бебе с коронавирус.

„Бебенцето постъпи при нас на 13 дни в петък, не сме се колебали, беше с висока температура, много бързо се подобри, но показателите корелираха за коронавирусна инфекция. Детето се повлия много бързо и успяхме вчера да го изпишем, то е в домашна обстановка и добре”, съобщи още д-р Точков.

По повод изолизарните деца от детската градина във Велико Търново и забавачката в Ресен, той каза: „Две от групите са карантинирани от вчера, една от служителките е с COVID-19, която обслужва две от групите, от събота е болна. Общо 36 деца и четири служители. Децата са добре, като комуникираме с родителите, това е нашата информация. Разбрали сме се да информират, ако има нещо”, посочи Йорданка Стайкова, директор на детска градина „Ален мак”. /БГНЕС