Инженери от Масачузетския технологичен институт създадоха миниатюрен колориметричен сензор, който на външен вид прилича на парче велкро лента, чиито иглички са изработени от коприна. Коприната е напълно годна за консумация, не е токсична, може да се използва като хранителна съставка и има достатъчна механична якост, за да проникне в тъканите на храни като месо, праскови или маруля, обясняват учените. Микровласинките попиват течност от продукта в задната част на сензора, в чиято матрица с помощта на 3D – принтер са добавени два вида специално биомастило: едното променя цвета си при определено ниво на рН, което показва, че храната се е развалила; другото се оцветява при наличието на патогенни бактерии като ешерихиа коли. По време на експеримента изследователите прикрепили сензор към пакет с филе от сурова риба, в който преди това е инжектиран разтвор с ешерихиа коли. След 16 часа чувствителната към бактерии част на сензора променила цвета си от синьо в червено - ясен признак заразена риба. След още няколко часа pH-чувствителното био-мастило също промени цвета си, което показало, че рибата се е развалила. Според учените, подобни интелигентни хранителни сензори в бъдеще ще могат да предотвратяват избухване на зарази, предизвикани от замърсени продукти, като салмонелоза, каквито се случват периодично в търговските мрежи. Освен това с тяхна помощ клиентите ще могат да използват продукти с вече изтекъл срок на годност, но в действителност все още годни за консумация. /БГНЕС