Велопоход „Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия

От хемофилия в България страдат около 500 – 600 души, но общо хората с наследствени нарушения на кръвосъсирването са около 700 души. Това каза Виктор Паскалев, който е председател на Българската асоциация по хемофилия, предаде репортер на БГНЕС.

Хемофилията е наследствено генетично заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването. То се причинява от дефект на „х” хромозома. Изразява се в понижена способност на тялото да съсирва кръвта. Лечението е заместващо и се състои във венозно вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване.

Димитър Петров е на 20 години и е с хемофилия, диагностиран е на 6-месечна възраст. На въпроса как се живее с хемофилия, казва, че в днешно време с адекватно лечение нищо по-различно от нормалните хора. "Но преди като бях малък имах проблеми с лечението и съм се ограничавал. Внимавал съм с това да не се ударя, да не се нараня по някакъв начин, ограничавал съм се да играя контактни спортове като футбол и други, за да не се получи някакъв проблем“, разказа той. Младият човек следва биотехнологии и иска да се развива в тази сфера.

Тази неделя Българската асоциация по хемофилия за 4-а поредна година организира Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия.

Виктор Паскалев обясни, че велопоходът е пикът на кампанията за отбелязване на Световния ден на хемофилията, който е всяка година на 17 април. Днес велопоход „Заедно“ е в 5 града – София, Стара Загора, Бургас, Варна и Пловдив. /БГНЕС