"Велт": Борисов публикува видеозапис от разговора с Тимерманс

След многочасови преговори европейските лидери не постигнаха съгласие за бъдещото ръководство на Европейския съюз. Преговорите са отложени и ще продължат утре в Брюксел. По-рано българският премиер Бойко Борисов проведе разговор с кандидата на социалистите за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс пред камера, се казва във водещата статия на авторитетното германско издание „Велт“.

Премиерът Борисов е провел разговора с Тимерманс пред камера. Срещата е станала в българското посолство в Брюксел, а видеозаписът е бил излъчен в неделя на живо в страницата във Фейсбук на българския министър-председател, пише „Велт“.

Във видеото, което е с дължина около 3 минути, се чува как Борисов говори за надигащ се "компромис" на срещата на върха: "Манфред Вебер може да получи парламента, а вие поемете комисията", заявява Борисов по повод на политика от ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел, който иска да стане председател на Европейската комисия. „Отлично“, отговаря му Тимерманс, който седи до Борисов в тежка кожена мебел.

Българският премиер продължава: „Знаете какво е важно за нас“. Той споменава по-конкретно механизма на ЕС за контрол на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, за отмяната на който призовава България, както и приемането в Шенгенското пространство без граничен контрол.

Тимерманс отговаря, че е "винаги прям и честен" с Борисов и "винаги е изразявал възхищението си от това, което прави в борбата с организираната престъпност". После изведнъж поглежда камерата и казва: "Не съм сигурен, че трябва да записваме всичко това". След това видеото спира. Това, което Борисов обсъждаше подробно с Тимерманс, остана неясно, пише още „Велт“. /БГНЕС