„Велт“: Меркел притиска Макрон за дата за Северна Македония

Първо, Меркел ще разговаря на четири очи с македонски премиера Зоран Заев. После с Макрон.

В навечерието на днешната неформална среща на върха в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Емануел Макрон, германските медии анализират ситуацията в страните от Западните Балкани и коментират готовността им да се приближат към ЕС, предаде Дойче веле.

Северна Македония е единствената страна в Западните Балкани, която заслужава да бъде възнаградена с дата за започване на преговори с ЕС, пише "Франкфуртер Алгемайне цайтунг“, а "Велт" твърди, че Меркел планира да окаже натиск върху Макрон за преговорите за членство. „Страните от региона все още заслужават подкрепа, но по-нататъшното сближаване с ЕС в момента би било грешен сигнал. С едно изключение: Северна Македония има правителство, ориентирано към реформи, което е направило смели компромиси поради мечтата на Европа, променяйки името си, за да преодолее стария спор с членката на ЕС Гърция. Началото на преговорите за присъединяване ще бъде адекватно признание за голямата смелост. Кога преговорите ще приключат, ще покаже времето. Те със сигурност ще продължат с години. Но останалата част от региона дава една размита картина. Това е особено вярно за Сърбия“, пише "Франкфуртер Алгемайне цайтунг“.

Във „Велт ам Зонгат“ пише, че Меркел искала на всяка цена да убеди Макрон през юни да се даде шанс на Северна Македония да започне преговори с ЕС.

Според вестника два разговора ще бъдат от решаващо значение, които ще се проведат в понеделник преди големия кръг: Първо, Меркел ще разговаря на четири очи с македонски премиера Зоран Заев. После с Макрон.

Според германските медии Меркел иска на всяка цена да убеди Макрон през юни да се даде шанс на Северна Македония да започне преговори с ЕС.

„ Меркел иска да награди Северна Македония за нейния ангажимент по спора за името с началото на преговори за присъединяване към ЕС. Макрон, който е по-заинтересован от задълбочаване, отколкото от разширяването на ЕС, не иска това. Но компромис е възможен: Меркел обещава силно да се застъпва пред Макрон за бърз старт на преговорите, а Северна Македония ще изчака търпеливо до изборите за Европейски парламент, за да спаси Макрон имиджа си. За това днес нищо няма да бъде огласено“, пише "Велт“.

"Зюддойче цайтунг“ анализира срещата от гледна точка на идеята за обмен на територии и корекция на границите между Сърбия и Косово.

„На срещата на върха за Западните Балкани в Берлин основната тема не са неуспехите на страните кандидатки, а една много опасна грешка за ЕС. Европейците, и на първо място шефът на дипломацията Федерика Могерини, не само позволиха, но и насърчиха в дневния ред на дебата за сблъсъка между Сърбия и Косово да намери място въпросът за промените на границите“, пише вестникът.

Според изданието такива предложения носят риск да провокират появата на нови конфликти от мултиетническа Босна и Херцеговина до Северна Македония с многобройното ѝ албанско малцинство, пише вестникът.

Затова, пише "Зюддойче Цайтунг“, беше добре и беше крайно време Меркел да организира тази среща, за да може най-накрая да погребе тези стари идеи завинаги./БГНЕС