Венецуелски град намира сладък успех в занаятчийския шоколад

Въоръжена с гумени ботуши и остро мачете, Нидия Чавес се отправя към плантация в търсене на "черно злато" - не става дума за изобилния венецуелски петрол, а за какао.

В Чуао, в северния щат Арагуа, този вид черно злато означава всичко. Градът е изградил голяма част от икономиката си върху трудоемкото занаятчийско производство на шоколад.

"Това е черното злато, което имаме тук, от него живеем", казва 43-годишната Чавес пред АФП, след като е събрала три контейнера с плодове.

С помощта на мачете Чавес и нейните спътници разрязват какаото на две, за да извлекат пулпата.

Но в Чуао, населен с потомци на роби, докарани от Африка, има едно важно правило: Не откъсвайте какаовите плодове, освен ако не сте селскостопански работник. То важи както за туристите, така и за местните жители.

"Забранено е", казва 48-годишният Маурисио Соса, оператор на лодка и екскурзовод. "Ако не беше така, щяхме да останем без какао", защото семената "са много вкусни".

Изкушаващо е, тъй като бордовите и жълтите плодове изобилстват около града и чак до брега.

Вместо това 18 до 20-те тона какао, произвеждани в Чуао всяка година, се продават масово от Empresa Campesina Chuao, организация на гражданското общество, на бизнесмен, който е тясно свързан с общността. В ценните шоколадови бонбони, произведени от какаото, винаги се отбелязва произходът.

Килограм какаови зърна се продава за около 10 долара.

Естилита Аче е родена преди 63 години в това отдалечено село с население около 3000 души, до което най-лесно се стига по море. Другият вариант е многодневен преход през планините и джунглата.

"Какаото е всичко", казва тя. "То е специално. Трябва да бъде, защото го береш с любов."

Прясно извлечените семена лежат в помещението за ферментация, покрити с бананови листа, докато жените се шегуват в старата дървена постройка за подаръците, които искат за Деня на майката.

Вътре е задушаващо горещо - идеална среда за семената, за да придобият идеалния вкус и текстура.

След това те се изсушават на слънце и се опаковат в чували от 61 кг.

Този стар процес не допуска грешки, защото всяка грешка би се отразила на качеството на продукта.

Empresa Campesina Chuao се стреми да произвежда "100 % чисто" какао. Висента Гамес, 66 г., показва селекция от шоколадови бонбони, пасти, пунш и чай, които приготвя заедно със сина си Робин Херера, 28 г.

"Не разполагаме с големи машини, за да приготвим всичко това", казва тя с усмивка. "Нашето какао е най-голямата ни гордост - и най-доброто в света." /БГНЕС